Η κατάργηση της ασφαλιστικής τοποθέτησης “κλείνει” το Επικουρικό Κεφάλαιο

[starbox]

Τον ήδη επιβαρημένο προϋπολογισμό του Επικουρικού Κεφαλαίου δυσχεραίνει το «κενό» που δημιουργείται στο νέο εποπτικό πλαίσιο στις περιπτώσεις των εταιρειών που κλείνουν.

Αν και ο νόμος βελτιώνει σε πολλά επίπεδα τη λειτουργία της αγοράς, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει υπάρξει πρόνοια για το πως θα αποζημιωθούν από το ΕΚ οι δικαιούχοι του κλάδου αυτοκινήτου.

Ειδικότερα όπως επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή στη βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη τη Solvency II, «όταν έκλεινε κάποια εταιρεία, έσπαγε η περιουσία της στα δύο, για τον κλάδο του αυτοκινήτου ερχόταν στο επικουρικό κεφάλαιο, και για τους λοιπούς κλάδους πήγαινε στην εκκαθάριση».

Με το νέο νόμο καταργείται η ασφαλιστική τοποθέτηση και τα περιουσιακά στοιχεία πηγαίνουν στην εκκαθάριση, η οποία αφού  παραλάβει όλες τις απαιτήσεις, ενημερώνει το επικουρικό κεφάλαιο για  να πληρώσει τους δικαιούχους.

Στην ομιλία του στη βουλή ο κ. Ζορμπάς πρότεινε να ακολουθηθεί η διαδικασία που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, να λειτουργεί δηλαδή ο φορέας με βάση της αρχής της αναλογικότητας, ως εγγυητικός οργανισμός μέχρι ενός ποσού και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις να τις αναλαμβάνει ο εκκαθαριστής που παίρνει και την περιουσία.

Ο πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι «Αν δεν γίνει, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε, και αύριο θα μεταφερθούμε στον κρατικό προϋπολογισμό, με το άνοιγμα μας που είναι 500 εκ. ευρώ!».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*