«Στερείται» προετοιμασίας το Υπουργείο Υγείας

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η λαϊκή ρήση, αλλά η Αριστοτέλους φαίνεται να μην είχε προβλέψει, την «πείνα», δηλαδή την έλλειψη φαρμάκων που θα προκαλούσε η απότομη κατάργηση του «στερείται».
Ο σάλος που προκλήθηκε, γύρω από τις ελλείψεις θεραπειών για σοβαρές παθήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, προκάλεσε, τελικά, την αντίδραση του Υπουργείου Υγείας.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα οι επικεφαλής του Υπουργείου, οι διοικητές και οι υπηρεσιακοί διοικητές-υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας «δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη».
Μάλιστα, εκφράζονται διαβεβαιώσεις πως με παρεμβάσεις των υπηρεσιών του, των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα έχει ήδη αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό «και τις επόμενες μέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς».
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι γιατί έπρεπε να γίνει κατόπιν εορτής;
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο ακούσια παραδέχεται πως ήταν η απόφαση για άμεση και κάθετη κατάργηση του «στερείται», ως προέκταση της εφαρμογής claw back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που οδήγησε στα φαινόμενα ελλείψεων.
Όπως έγραψε το Virus, πέραν των προβλημάτων που έχει προκαλέσει έως σήμερα η χρηματοδοτική ένδεια, η πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομειακά φάρμακα τους βρήκε ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο, την κατάργηση του «στερείται» από 1ηςΙανουαρίου 2016 (εδώ).
Σύμφωνα με τους Ρευματοπαθείς, τα νοσοκομεία δεν είχαν εγκαίρως ενημερωθεί για την απότομη αλλαγή και δεν είχαν προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν αποτελεί πλέον επιλογή (διαβάστε εδώ).
Έτσι, ασθενείς με ρευματικά νοσήματα αλλά και καρκινοπαθείς (εδώ) δεν γλύτωσαν την ταλαιπωρία και αρκετοί έμειναν και χωρίς θεραπεία.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, σημειώνεται η επαναφορά, από την αρχή του έτους, της αποκλειστικής χορήγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, με στόχο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που πηγαινοέρχονταν μεταξύ νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ.
Αυτό ήταν, άλλωστε, κάτι που ζητούσαν και οι ασθενείς. Απλά, φαίνεται πως, μάλλον, δεν έγινε αντιληπτή ή ανάγκη μεταβατικής περιόδου, όπου θα διατηρείται η πρακτική του «στερείται», ώστε να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες των νοσοκομείων και οι ασθενείς να μη μείνουν χωρίς φάρμακα.
Αντιθέτως, το Υπουργείο χαρακτηρίζει μεταβατική αυτή την περίοδο, που σημαδεύτηκε από τις ελλείψεις, αναγνωρίζοντας εμμέσως πως η απότομη αλλαγή δεν επέτρεψε σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα να προλάβουν να παραγγείλουν εγκαίρως επαρκείς ποσότητες φαρμάκων.
«Λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων».
Αλλά ας δεχθούμε πως το Υπουργείο Υγείας δεν σκέφθηκε, δεν προέβλεψε πως θα δημιουργούνταν ελλείψεις. Τα ίδια τα νοσοκομεία, που έβλεπαν πως δεν προλαβαίνουν να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων, δεν θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν εγκαίρως, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρηθούν;
Πολλοί εξ αυτών, ίδιως καρκινοπαθείς κάτοικοι νησιών, χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα για τις θεραπείες τους. Δεν θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί για να γλυτώσουν την ταλαιπωρία;
Κατά την πρόεδρο του ΕΛΕΑΝΑ, Αθ. Παππά οι Υπηρεσίες δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς και εγκαίρως για την αλλαγή στη διαδικασία. Το ίδιο καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Ποιος ευθύνεται για αυτή την ελλιπή επικοινωνία, τότε; Μήπως αυτά τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με την έλευση και το διορισμό νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών;
Χρηματοδότηση
Πάντως, η Αριστοτέλους απορρίπτει κάθε κατηγορία ελλιπούς χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας πως χρήματα έχουν πιστωθεί στα νοσοκομεία για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών.
«Διευκρινίζεται ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Βέβαια, οι ίδιοι ασθενείς φοβούνται ότι θα βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές και πως σύντομα οι διαθέσιμοι πόροι των νοσοκομείων για φάρμακα θα στερέψουν…

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*