Τ. Αλεξιάδης: Φορολογική σταθερότητα και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

 

«Αναπτύσσοντας το μέλλον» είναι το μήνυμα του 16ο Συνέδριου για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo που έκανε έναρξη εργασιών την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη.

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας, έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις σχετικά με το παρόν τοπίο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις δυνατότητες βελτίωσης της οικονομικής προοπτικής της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες και διαχειριστές ακινήτων μεγάλων οργανισμών και τραπεζών παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ελληνικής Αγοράς Ακινήτων και δίνουν τις δικές τους προτάσεις για το πως μπορεί η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Μετά τον χαιρετισμό από την πλευρά του Διευθύνοντος Συμβούλου της SGT κ. Συμεών Τσομώκου, το συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων του Executive Breakfast που προηγήθηκε από τον δρ Πρόδρομο Βλάμη, του Πανεπιστημίου του Cambridge, που συνέκλιναν στην ανάγκη ανάπτυξης ενός σταθερού οικονομικού πλαισίου θα ενθαρρύνει την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος στην ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με συγκεκριμένο στόχο και όχι κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή.

Ο Υπουργός μίλησε για το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα και τόνισε την σημασία ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας, κάνοντας λόγο για ανάγκη μείωσης κόστους του Δημοσίου και αξιοποίησης της περιουσίας του προς όφελός του, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της φορολογικής σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις με διαφάνεια και συγκεκριμένο στόχο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και όχι πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά, ενώ, όπως σημείωσε, για το 2016 η συμφωνία μιλά για εισπραξιμότητα 2,65 δισ. από την ακίνητη περιουσία. Όπως ανακοίνωσε, τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώνονται τόσο το κτηματολόγιο, όσο και το περιουσιολόγιο, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εργαλεία πάταξης της φοροδιαφυγής.

Εξήγγειλε, επίσης, απλοποίηση των συστημάτων στο κομμάτι της κτηματαγοράς, ψηφιακούς ηλεκτρονικούς ελέγχους αλλά και την επιβολή φορολογίας σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

‘’Πρόθεση της κυβέρνησης ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. Ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του, το κράτος πήρε ό,τι είχε να πάρει’’ υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος κατέληξε ότι ‘’αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία και δεν προχωρήσει η αξιολόγηση, όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες’’.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*