ΧΑ: Το απόλυτο «στοίχημα»: Συμφωνία ή ρήξη;

Ήδη έχουμε βιώσει δύο εβδομάδες ακραίας μεταβλητότητας, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό θα συνεχιστεί. Οι συντηρητικοί επενδυτές απέχουν μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, οπότε στους συμμετέχοντες κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμοι και οι κερδοσκόποι.

Η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου. Το τοπίο παραμένει θολό στην οικονομία και το χρηματιστήριο, και η τρέχουσα εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη.

Αρχικά έγιναν οι προγραμματικές δηλώσεις, και στη συνέχεια στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου και στο νέο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση συμφωνίας, έστω και προσωρινής, οι τρέχουσες τιμές θα φαντάζουν «ευκαιρία», αλλά σε αντίθετη περίπτωση η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχιστεί και θα καταγραφούν νέα χαμηλά έτους.

Ανοδική (+11,28%) ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον γενικό δείκτη, που επανήλθε άμεσα πάνω από τις 760 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να διασπάσει τις 850 μονάδες.

Τι άλλαξε και από τις συντριπτικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας περάσαμε σε κέρδη; Η παρέμβαση Ομπάμα, οι θετικές ενδείξεις από τις συνομιλίες Δραγασάκη με τους τραπεζίτες και η αλλαγή στη διοίκηση της Eurobank σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδιωτών μετόχων, η στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό –όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Βαρουφάκη, αρχικά μιλώντας για ανταλλαγή ομολόγων και όχι για «κούρεμα» και στη συνέχεια ότι αποδέχεται το 67% του μνημονίου– έδωσαν θάρρος στους αγοραστές, που προχώρησαν σε μερικές τοποθετήσεις, ποντάροντας σε επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Όμως, η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες οδήγησε σε ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ενώ η αγορά έδειξε να προεξοφλεί αρνητικά και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Με μια αρνητική εξέλιξη ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα για την Ελλάδα: η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας. Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα σε B-, από “Β” προηγουμένως, με outlook αρνητικό.

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του πως η περιορισμένη ρευστότητα που επιβαρύνει τις τράπεζες και την οικονομία της Ελλάδας έχει στενέψει το χρονικό περιθώριο στο οποίο η νέα κυβέρνηση δύναται να συνάψει συμφωνία για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους πιστωτές της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*