Lloyd’s: Απειλούνται από την καθίζηση οι παράκτιες πόλεις

Καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους που ζουν σε μεγάλες παράκτιες πόλεις και τους ασφαλιστές που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια με ακίνητα θα έχουν μελλοντικά οι κλιματικές αλλαγές και οι ανθρώπινες επεμβάσεις στο περιβάλλον. Όπως αναφέρουν σε έρευνα τους οι Lloyd’s oι ασφαλιστές ακινήτων έχουν ήδη συνυπολογίσει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις συχνές καταιγίδες στα μοντέλα καταστροφή τους, ωστόσο, αυτό που συχνά δεν υπολογίζεται είναι ότι πολλές από αυτές τις πόλεις «βυθίζονται» γρηγορότερα από ό, τι το νερό αυξάνεται, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις , η καθίζηση του εδάφους συντελείται κατά 10 φορές πιο γρήγορα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η καθίζηση του εδάφους σε συνδυασμό με φαινόμενα πλημμύρων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ζημιές στο δομημένο περιβάλλον. Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα και η κατάρρευση των υποδομών ζωτικής σημασίας, αποτελούν χαρακτηριστικό σενάριο για το τι μπορεί οι ασφαλιστικές να κληθούν να αποζημιώσουν. «Εμείς πάμε προς τα κάτω και η θάλασσα έρχεται», επιβεβαιώνει ο Gilles Erkens, από το Deltares Research Institute. Οι πιθανές απώλειες από αυτή την εξέλιξη μπορεί να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο».

Οι αιτίες είναι ποικίλες. Συνήθως η καθίζηση του εδάφους οφείλεται στην μεγάλης κλίμακας εξόρυξη των υπόγειων υδάτων για πόσιμο νερό και τις βιομηχανικές διαδικασίες που συντελούνται. Υπάρχουν και περιοχές που συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως το Λος Άντζελες, όπου το φαινόμενο αποδίδεται στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ορισμένες αστικές περιοχές είναι επίσης κατασκευασμένες σε πολλαπλά στρώματα από μαλακό χώμα και είναι χτισμένες κοντά στο δέλτα ποταμών, όπως η πόλη Guangzhou στη νοτιοδυτική Κίνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες μία από τις πόλεις που έχει ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό είναι το Τόκιο, του οποίου η ραγδαία ανάπτυξη στα μέσα του προηγούμενου αιώνα οδήγησε στη βύθιση του κατά τέσσερα μέτρα. Πάντως από την Jakarta έως την Dhaka και τη Βενετία οι κίνδυνοι για την ασφαλιστική αγορά είναι υπαρκτοί.

Jakarta
Η Τζακάρτα υποχωρεί ταχύτερα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη μεγαλούπολη. Το βόρειο τμήμα έχει βυθιστεί κατά σχεδόν τέσσερα μέτρα τα τελευταία 35 χρόνια, κυρίως λόγω της άντλησης υπόγειων υδάτων καθώς ο πληθυσμός έχει πολλαπλασιαστεί και μεγάλες γεωργικές εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε βιομηχανίες.

Συνολικά η πόλη βυθίζεται κάθε χρόνο κατά 5-10εκατοστά. Από την καθίζηση έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές και στα τοπικά συστήματα υπογείων υδάτων. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο βασικές εμπορικές περιοχές της πόλης, όπου πολλές μεγάλες ασιατικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εδρεύουν.

Βενετία
Βενετία βυθίστηκε περίπου 120 χιλιοστά τον 20ό αιώνα και η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε περίπου 110 χιλιοστά. Αν και πολλά από τα μέτρα που έθεσαν σε εφαρμογή οι αρμόδιες αρχές για τη σταθεροποίηση του εδάφους είχαν αποτέλεσμα, η πρόσφατη δορυφορική χαρτογράφηση δείχνει ότι η πόλη εξακολουθεί να υποχωρεί 1-2 χιλιοστά το χρόνο.

Dhaka
Η Dhaka βυθίζεται 15 χιλιοστά κάθε χρόνο από τις εργασίες εξόρυξης πόσιμου νερού και την κίνηση των τεκτονικών πλακών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Akhter με την άντληση υδάτων από το έδαφος το κενό που δημιουργείται λειτουργείς σαν ένα σφουγγάρι το οποίο προσωρινά γεμίζει με αέρα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό όμως δεν συμβαίνει καθώς λόγω των σπιτιών και των κτιρίων που υπάρχουν στο έδαφος δεν εισέρχεται ο αέρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*