Μόνο το 10% των οχημάτων στη Θεσσαλία θα αποζημιωθούν!

Την παραδοχή ότι «η καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου θα σημάνει τις επόμενες ημέρες και αύξηση στις τιμές των προϊόντων λόγω του μεγάλου αριθμού των ειδών που παράγονται εκεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο ίδιος ανέδειξε το θέμα των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες αποκαλύπτοντας ότι ενώ σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20%, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Μαγνησία (Θεσσαλία) φτάνει μόλις το 10%.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι παράγουν οι τέσσερις νομοί θα λείψουν το επόμενο διάστημα από την αγορά. Ο ίδιος μιλώντας για τα αιτήματα που δέχεται από τους επαγγελματίες των περιοχών που έχουν πληγεί δήλωσε ότι του ζητούν αντλίες για να βγάλουν τα νερά από τις επιχειρήσεις τους.

«Εμείς αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές με εργαλεία αναγκαία για να αποκατασταθούν. Ζητάνε καθαρτικά και εδώ φαίνεται το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα είναι οι ασθένειες. Ήδη έχουν εξαπλωθεί πάρα πολύ όταν ακόμη σε επτά δήμους το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για να πλυθείς» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα προβλήματα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλα.

Μιλώντας για την αποζημίωση των οχημάτων, επαγγελματικών και ιδιωτικών, επισήμανε ότι όποιος έχει ασφάλεια από φυσικές καταστροφές θα αποζημιωθεί.

Το ζήτημα, όπως είπε, είναι ότι στη Θεσσαλία ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10% εξηγώντας ότι μόνο «το 10% των οχημάτων που καταστράφηκαν μπορούν να αποζημιωθούν από τις εταιρείες».

«Κάθε όχημα για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο έγγραφο της Πυροσβεστικής που δηλώνει τι συνέβη. Ακόμα και αυτό που χάθηκε αποζημιώνεται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κατοικίες και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν ξεπερνάει το 10%. «Ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσα είναι (υποθηκευμένα) στην τράπεζα. Δεν έχουμε τόσα πολλά ασφαλιστήρια στον αγροτικό χώρο. Εκεί που είναι πολύ υψηλή ασφάλεια είναι στις επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγάλες» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Το 80% των αποζημιώσεων αφορούν μεγάλες επιχειρήσειςς

Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι. «Η ζημιά που φαίνεται στον θεσσαλικό κάμπο εκ πρώτης όψεως ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια για τις ασφαλιστικές με τόσο λίγους ασφαλισμένους» αποκάλυψε ο κ. Χατζηθεοδοσίου με το 80% των αποζημιώσεων να αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την ανάγκη της ασφάλισης εξήγησε ότι στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, το 80% των πληγέντων αποζημιώθηκε από τις ασφαλιστικές, στη Γερμανία το 75 ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*