ΙΑΙS: Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια του παγκόσμιου ασφαλιστικού τομέα

Η Διεθνής Ένωση Εποπτών Ασφαλίσεων (IAIS) δημοσίευσε την Έκθεση Παγκόσμιας Ασφαλιστικής Αγοράς για το 2023 (GIMAR), με τα αποτελέσματα της φετινής Παγκόσμιας Άσκησης Παρακολούθησης (GME), του πλαισίου αξιολόγησης κινδύνου της IAIS για την παρακολούθηση βασικών κινδύνων και τάσεων και την ανίχνευση της πιθανής δημιουργίας – αύξηση του συστημικού κινδύνου στον ασφαλιστικό τομέα παγκόσμια.

Η εκθεση  GME βασίζεται σε δεδομένα έως το τέλος του 2022 από περίπου 60 μεγαλύτερους διεθνείς ασφαλιστικούς ομίλους και σε συγκεντρωτικά δεδομένα σε επίπεδο κλάδου από εποπτικές αρχές σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πάνω από το 90% των παγκόσμιων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων.

«Τα στοιχεία της GME δείχνουν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του παγκόσμιου ασφαλιστικού τομέα παραμένει υγιής, αλλά έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο τέλος του έτους 2022, κυρίως λόγω των εξελίξεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, όπως οι χαμηλότερες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Shigeru Ariizumi, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της IAIS. «Παρόλα αυτά, το συνολικό αποτύπωμα συστημικού κινδύνου του ασφαλιστικού κλάδου μειώθηκε στο τέλος του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».

Παράγοντες-κλειδιά για τη μείωση των βαθμολογιών κινδύνου συστήματος του ασφαλιστικού τομέα είναι τα χαμηλότερα ανοίγματα σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η ρευστότητα του παθητικού, τα ενδοχρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και οι ελάχιστες εγγυήσεις για μεταβλητά προϊόντα. Μια διατομεακή σύγκριση των βαθμολογιών του ασφαλιστικού συστημικού κινδύνου με τον τραπεζικό τομέα δείχνει ότι ο συστημικός κίνδυνος που απορρέει από τους ασφαλιστές παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν των τραπεζών.

Η αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στον ασφαλιστικό τομέα δείχνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες  διατήρησαν παγκοσμίως σημαντική έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το κλίμα, και να συνεχίζουν να κατανέμουν σημαντικά τμήματα των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων σε τομείς σχετικούς με το κλίμα, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε μεταβατικό κίνδυνο. Ένας από τους κύριους φυσικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι η αναμενόμενη αύξηση των αξιώσεων που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές (NatCat). Μια αύξηση των ακραίων συμβάντων NatCat μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιριών, να προκαλέσει τη διαχείριση του κεφαλαίου τους και να διαταράξει τις αγορές αντασφάλισης.

“Ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια επηρέασαν θετικά τις συνολικές θέσεις φερεγγυότητας των ασφαλιστών, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εκροές μετρητών», παρατήρησε ο Jonathan Dixon, Γενικός Γραμματέας της IAIS. «Στο εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο, η δυναμική του κινδύνου λάθους μπορεί να έχει αλλάξει. Παράγοντες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των αντισυμβαλλομένων και την ταχύτητα με την οποία ξεκινά η συλλογική δράση». Ως αποτέλεσμα, οι εποπτικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους παρακολούθησης, εφαρμόζοντας συχνότερη εποπτεία. Αυτό περιλαμβάνει ανάλυση ευαισθησίας και προσομοίωση ακραίων καταστάσεων κινδύνου ρευστότητας. Ο αυξανόμενος πιστωτικός κίνδυνος είναι επίσης σημαντικός για τις εποπτικές αρχές, όπως και τα ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα και η διασύνδεση του ασφαλιστικού τομέα με τις τράπεζες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και η έκθεση στα αγγλικά εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*