insurance europe logo

“Καμπανάκι” Ευρωπαίων ασφαλιστών για την φορολογική πολιτική

Η Insurance Europe μοιράστηκε τις ανησυχίες της σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα «Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT)». Ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει τον στόχο της εναρμόνισης των κανόνων εταιρικής φορολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ, εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το τρέχον σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ.

Ο κλάδος ανησυχεί για την αλληλεπίδραση μεταξύ του προτεινόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου και της υφιστάμενης νομοθεσίας, ιδίως της Οδηγίας της ΕΕ για την Ελάχιστη Εταιρική Φορολογία και της Οδηγίας Αναφορών Ανά Χώρα (CbCR).

Ο κλάδος σημειώνει επίσης ότι η σχέση μεταξύ BEFIT και του ήδη εφαρμοσμένου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ΔΠΧΠ 17 και 9 δεν είναι σαφής και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την έγκριση του σχεδίου οδηγίας.

Επιπλέον, ο ασφαλιστικός κλάδος εκφράζει ανησυχίες για το επίπεδο ευελιξίας των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή πρόσθετων προσαρμογών μετά την κατανομή σε τομείς που δεν καλύπτονται από το κοινό πλαίσιο. Η Insurance Europe ζητά ένα όριο στις πιθανές εθνικές προσαρμογές, για την επίτευξη του στόχου ενός εξορθολογισμένου, ευρωπαϊκού, εταιρικού φορολογικού πλαισίου. Η πρόταση θα πρέπει επίσης να εξετάζει αποτελεσματικά πτυχές που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο, όπως η φορολογική μεταχείριση των τεχνικών αποθεματικών.

Ως εκ τούτου, για να επιτευχθεί ένα σαφές και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο και για να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη επιβάρυνση των εταιρειών, ο ασφαλιστικός κλάδος προτρέπει τους νομοθέτες της ΕΕ να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις για τη BEFIT έως ότου καταστεί σαφής.

Από το XPRIMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*