«Καλπάζουν» ομαδικά συμβόλαια και ασφαλίσεις για ασθένειες στο πεντάμηνο

Γυρίζει θετικά η εικόνα για τα unit linked από τον Μάιο, αυξάνεται η αξία των ελληνικών ομολόγων – Συνολική αύξηση παραγωγής 8,4% στο πεντάμηνο πάνω από τον πληθωρισμό

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Σαφείς ενδείξεις ότι το 2023 εξελίσσεται σε καλή χρονιά για την παραγωγή ασφαλίσεων αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας της ΕΑΕΕ για την παραγωγή του πενταμήνου μέχρι και τον Μάιο, κατά το οποίο η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,4%, πάνω δηλαδή από τον τρέχοντα πληθωρισμό, με την παραγωγή στις ασφαλίσεις ζωής, και ειδικά στα ομαδικά συμβόλαια, να συνεχίζει την έντονα ανοδική πορεία της και να ξεχωρίζει πλάι στην παραγωγή ασφαλίσεων κατά ασθενειών, που επίσης «καλπάζει», και μαζί με τα ομαδικά με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών παραμένουν με ισχυρή τάση. 

Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι με ένα πεντάμηνο ελαφρώς πτωτικό για τα unit linked τον Μάιο με -0,5%, η εικόνα για τα συμβόλαια ζωής που συνδέονται με επενδύσεις βελτιώνεται σαφώς, με αύξηση παραγωγής κατά 3,5% τον Μάιο, και μοιάζει με πρώιμο σημάδι αντιστροφής της πτωτικής περσινής τάσης. Η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί σαφώς στη συνέχεια. 

Αυτό θα συμβεί έτσι κι αλλιώς για τα unit linked, καθώς πέρσι η παραγωγή επιδεινώθηκε για τα συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις στο δεύτερο εξάμηνο, κατά το οποίο παρατηρήθηκαν και εξαγορές, λόγω της πτωτικής εικόνας των αγορών διεθνώς και στην Ελλάδα –άρα η σύγκριση φέτος θα είναι καλύτερη. Αλλά μπορεί να αναμένεται και ουσιαστική βελτίωση από το γεγονός ότι φέτος οι αγορές έχουν αλλάξει ρότα, με την Ελλάδα να είναι η πλέον κερδοφόρα αγορά, τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές. 

Μάλιστα, καθώς αναμένεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αξίες των ομολόγων έχουν ήδη βελτιωθεί και εύλογα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, με μελλοντική εισροή κεφαλαίων από παθητικά κεφάλαια δεικτών σε μετοχές και με σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΑΕΕ:

  • Η συνολική παραγωγή στο πεντάμηνο ξεπέρασε τα 2,09 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 8,4%.
  • Η παραγωγή ασφαλίσεων ζωής, συνολικά στο πεντάμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 5,8% από πέρσι.
  • Η παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών αυξήθηκε κατά 10,8%, πάνω από 1,086 δισ. ευρώ, με «ατμομηχανή» τις ασφαλίσεις ασθενειών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 29,6% στο πεντάμηνο και αντιπροσωπεύουν τώρα το 17,9% της πίτας των ασφαλίσεων κατά ζημιών με παραγωγή πενταμήνου 194,33 εκατ. ευρώ!
  • Η αστική ευθύνη οχημάτων αυξήθηκε κατά 1,6%, στα 315,4 εκατ. ευρώ, και αντιπροσωπεύει το 29% της παραγωγής του κλάδου.
  • Οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 9,9%, στα 498,49 εκατ. ευρώ, και συμμετέχουν με 49,7% στο σύνολο των ασφαλίσεων ζωής.
  • Στα ομαδικά η αύξηση παραγωγής είναι 8,1% στο πεντάμηνο και συμμετέχουν με 16,1% στην παραγωγή ζωής, έχοντας φθάσει τα 161,91 εκατ. ευρώ.
  • Τα unit linked είχαν στο πεντάμηνο παραγωγή μειωμένη κατά 0,5%, με 343,33 εκατ. ευρώ, και αντιποροσωπεύουν το 34,2% στην παραγωγή ζωής.
  • Τα unit linked τον Μάιο είχαν παραγωγή αυξημένη κατά 3,5%, που έφθασε τα 66,27 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τις ασφαλίσεις ζωής, που σταθεροποιήθηκαν στα 90,798 εκατ. ευρώ, με ισχνή αύξηση 0,1%. Όπως άλλαξε πέρσι η τάση υπέρ των παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής, φαίνεται ότι και τώρα αλλάζει πάλι, με τα ομαδικά να παραμένουν σταθερά αυξημένα και τα unit linked να εναλλάσσονται με τις ασφαλίσεις ζωής.
  • Τα ομαδικά τον Μάιο είχαν παραγωγή 45,25 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,2%.
  • Αν και είναι μικρή κατηγορία, αυξήθηκαν πολύ (ειδικά τον Μάιο) οι ασφαλίσεις εγγυήσεων και είναι +144% πάνω από πέρσι.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*