Τροφές σύμμαχοι στη ζέστη

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση των συνεπειών της έντονης ζέστης.

 

Από τη Γεωργία Καπώλη

Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για επαρκή ενυδάτωση (πρόσληψη υγρών), εφόσον οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης επιβάλλουν την άμεση αναπλήρωσή τους. Η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε υγρά είναι πάντα αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 50%-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον σημαντικό ρόλο του νερού στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος:

  • στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα,
  • στην αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς νερό δεν αντέχουμε περισσότερο από τρεις ημέρες. Το σώμα μας χρειάζεται δύο λίτρα υγρά την ημέρα, καθώς τόση είναι η ποσότητα του νερού που χάνουμε καθημερινά μέσω των άδηλων απωλειών (δέρμα και πνεύμονες), μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αφυδάτωση

Τι προβλήματα θα έχουμε αν δεν προσλαμβάνουμε επαρκή υγρά;

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών έχει παρενέργειες. Μειώνεται ο όγκος του πλάσματος του αίματος, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο. Χωρίς νερό, ο εγκέφαλος, οι μύες και τα άλλα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τα συμπτώματα είναι κόπωση, δυσκοιλιότητα, κυκλοφορικά προβλήματα, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξία, διαταραχή συγκέντρωσης και μνήμης. 

Γιατί το καλοκαίρι είναι απαραίτητη η ενυδάτωση; Το καλοκαίρι, είναι αυξημένες οι απώλειες υγρών εξαιτίας της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, μια απώλεια υγρών ίση με 2% του σωματικού μας βάρους αρκεί για να αρχίσουν να μειώνονται η απόδοση και η αντοχή μας.

Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση νερού;

Εκτός της κατανάλωσης νερού, μπορούμε να ενυδατωθούμε και με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμούς). 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*