Healthy child showing his muscles and sitting on a table full of pile of food isolated on white background

“Back to school” με σωστή διατροφή

Το διατροφολόγιο του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι το Α και το Ω για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμά του έχοντας δυνατή μνήμη και καλή συγκέντρωση.

Από τη Γεωργία Καπώλη, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Όταν ένα παιδί τρέφεται σωστά, φαίνεται πως συγκεντρώνεται περισσότερο στα μαθήματά του, αλλά έχει και περισσότερη ενέργεια. Το πιθανότερο είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες καθορίζουν τη διατροφή του παιδιού και στην ενήλικη ζωή του. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν ώστε να βελτιώσουν τη διατροφή των μικρών τους και να τους εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Υδατάνθρακες: Οι αμυλώδεις υδατάνθρακες (πατάτες, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για το αναπτυσσόμενο παιδί.

Πρωτεΐνες: Άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, όσπρια, φασόλια και προϊόντα σόγιας, για ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση του σώματος. Το παιδί μας πρέπει να τρώει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, μία εκ των οποίων πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι, όπως σολομός. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μακράς αλύσου Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία.

Λιπαρά κορεσμένα λιπαρά: Ζωικά προϊόντα, όπως λιπαρά κρέατα, βούτυρο, λαρδί, γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά, όπως κέικ, μπισκότα και είδη ζαχαροπλαστικής.

Ακόρεστα λιπαρά: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο, λιπαρά ψάρια, καρποί και σπόροι. Κάποιο ποσοστό λιπαρών είναι αναγκαίο στη δίαιτα, αλλά απαιτείται να είναι ο σωστός τύπος λιπαρού και στην κατάλληλη ποσότητα.

Ασβέστιο: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, φασόλια σόγιας, τόφου, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ροφήματα σόγιας με επιπρόσθετο ασβέστιο, ψωμί, ψάρια που περιέχουν κόκκαλα και μπορούν να καταναλωθούν με αυτά. Για υγιή κόκκαλα και δόντια είναι απαραίτητα τα παραπάνω τρόφιμα.

Σίδηρος: Άπαχο κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φασόλια, καρποί, σπόροι σουσαμιού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Για υγιές αίμα και μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές, οπότε ένα ποτό ή φαγητό που περιέχει βιταμίνη C μαζί με ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο είναι καλή ιδέα, για παράδειγμα ένα ποτήρι χυμός φρούτου συνδυασμένος με ένα μπολ δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Ο σπουδαίος ρόλος του πρωινού…

H συνέχεια στο Pharma Plus Link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*