Ο “χρησμός” του Αλ. Σαρρηγεωργίου για τον επιτυχημένο ασφαλιστή

Μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα προς τον ασφαλιστικό κόσμο, με αφορμή την4η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια. 

“Εσείς είστε εκείνοι που βρίσκεστε καθημερινά στα χαρακώματα” ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο κ. Σαρρηγεωργίου ο οποίος εν συνεχεία περιέγραψε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σήμερα για τον κλάδο αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία:

“Πριν από 12 μήνες, στα επιτελεία των εταιρειών και με την ΤτΕ δουλεύαμε κάποια σενάρια που ονομάζονταν  “low for long”, που εξέταζαν, ιδιαίτερα για τις εταιρείες Ζωής, τι θα γινόταν εάν τα επιτόκια παρέμεναν για πάντα στο μηδέν . Εάν λοιπόν τότε, μας έλεγε κάποιος ότι σήμερα η Ελλάδα με 9,8% πληθωρισμό θα ήταν αρκετά κάτω από τον μ.ο. Του πληθωρισμού της ΕΕ και ότι τα επιτόκια θα ήταν αντίστοιχα υψηλά, γύρω στο 5%, κανείς μας δεν θα το πίστευε. Θα λέγαμε ότι επρόκειτο για extreme σενάρια των λεγόμενων  stress tests. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα σήμερα, κι έτσι μετά την χρηματοοικονομική κρίση και μετά τον covid-19, τα χρήματα που τυπώθηκαν λόγω της πανδημίας, ήταν αυτά που προκάλεσαν τον πληθωρισμό, ο οποίος μετά τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση έφεραν τα πράγματα στο σημείο που είναι σήμερα. Ζούμε σε εποχές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι γίνεται και ταυτόχρονα αυτό που έχει σημασία για τους πελάτες μας και τους υποψήφιους πελάτες μας, είναι το γεγονός ότι επικρατεί μια τεράστια αβεβαιότητα. Οι αγορές, οι χρηματιστηριακές και οι αγορές ομολόγων διακρίνονται από μια χαρακτηριστική μεταβλητότητα και μια μάλλον καθοδική πορεία”.

Πέραν όλων των ανωτέρω, οι ασφαλιστικές έρχονται σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου και με άλλες προκλήσεις:

“Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε και ένα άλλο πολύ σημαντικότερο ζήτημα για πολλούς, την Κλιματική Κρίση που επηρεάζει κατευθείαν τη δουλειά μας, με συχνότητα και ένταση στις φυσικές καταστροφές. Η Κλιματική Κρίση, μας επιβάλει τόσο ως επενδυτές, αλλά όσο και ως πολίτες, ο καθένας απο εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του. Σε αυτό το περιβαλλον, έχουμε μια ελληνική υπερκεφαλαιοποιημένη ασφαλιστική αγορά που διαθέτει 4,1 δις κεφάλαια, διπλάσια όσων απαιτούνται, μια αγορά αξιόπιστη που ακολουθεί όλες τις κανονιστικές επιταγές και που επιχειρεί να δειξει στους ασφαλισμένους την ανάγκη να ειναι σωστά ασφαλισμένοι. Ταυτόχρονα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε το Revision του Solvency II το οποίο γεννήθηκε στη ΕΙΟPΑ, περνά από την Κομισιόν και ακολούθως φθάνει στην Ευρωβουλή. Έχουμε και μια άλλη οδηγία της Κομισιόν, τη Retail Investors Strategy που αφορά όσους πουλούν ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα, η οποία ελπιζουμε να συμβάλλει σε καλύτερη πληροφόρηση χωρίς γραφειοκρατία, ενώ έχουμε ακόμα το IFRS 17 και άλλες εξελίξεις σε κανονιστικό επίπεδο”.

Σε αυτο το αβέβαιο κλίμα και παρά τις αντιξοότητες, ο ασφαλιστής καλείται να είναι παρών, πάντα δίπλα στον ασφαλισμένο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ:

“Είναι σημαντικό σε αυτό τον κόσμο που από τη μια χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και δυσκολίες, και απο την άλλη από ένα κανονιστικό πλαίσιο σωστό και αυστηρό, το οποίο όμως είναι βαρύ και μπορεί να βαρύνει κι άλλο, να έχουμε τον ρόλο το δικό μας, πρώτα απ’ όλα αυτόν του ασφαλιστή. Του ασφαλιστή σε έναν πελάτη που είναι αβέβαιος για το τι χρειάζεται να ασφαλίσει, ενώ ταυτόχρονα λόγω πληθωρισμού δεν έχει χρήματα. Μάλιστα οι ασφαλιστικές έχουμε χειρότερα αποτελέσματα με αύξηση του κόστους και απομείωση του ενεργητικού μας. Αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος για τον ασφαλιστή που είναι διαβασμένος, που ενημερώνεται συνέχεια και που με επαγγελματισμό στέκεται δίπλα στον πελάτη αυτή την εποχή που τον χρειάζεται περισσότερο.Το μέλλον του ασφαλιστή είναι λαμπρό, λαμπρό για λιγότερους, όχι περισσότερους και σίγουρα όχι τυχαίους. Είναι εξαιρετικό για τους επαγγελματίες και επενδύουν προσωπικά, χρόνο οκαι κόπο για να είναι και να παραμένουν επαγγελματίες σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο που ζούμε”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*