Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ακρίβεια διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ieidiseis.gr

Μία βόλτα στην αγορά μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το αδιέξοδο στο οποίο ήδη βρίσκονται οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Οι τιμές συνεχίζουν με ξέφρενο ρυθμό την ανοδική τους πορεία, τα περισσότερα καταστήματα μένουν άδεια επειδή οι καταναλωτές βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα τους να μειώνεται, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους και γενικότερα επικρατεί μία έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα.

Το πόσο έχει αλλάξει προς το χειρότερο η ζωή των περισσοτέρων αποδεικνύεται και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που κάναμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Pulse. Ένα από τα ευρήματα που προκαλούν ανησυχία είναι ότι το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περικόψει έξοδα που σχετίζονται με αγορά βασικών αγαθών. Πράγμα που σημαίνει ότι για ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών το βιοτικό τους επίπεδο έχει υποχωρήσει αισθητά. Η επισιτιστική ακρίβεια μπορεί να αναδειχθεί στον χειρότερο εφιάλτη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μία ακόμα απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την ακρίβεια, είναι και η εκτίμηση της Eurostat για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμά ότι για τον μήνα Ιούνιο θα κυμανθεί στο 12%. Περιμένοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμώ ότι τελικά θα κυμανθεί κοντά στο 12,5% και θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις. Όπως μπορεί να καταλάβει ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής, με τέτοια νούμερα είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Ως πιο άμεση –καθώς ήδη βλέπουμε να εξελίσσεται- είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Υποχρεώσεις που μπορούν να μετατεθούν έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται καθώς προτεραιότητα για όλους είναι η κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Οπότε δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν αν σε λίγους μήνες δούμε να έχουν αυξηθεί τα «κόκκινα δάνεια» και οι οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον είναι επόμενο να επηρεαστεί αρνητικά το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν τις δυσκολότερες στιγμές τους, πιο δύσκολες ακόμα και από την εποχή των μνημονίων.

Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την συγκράτηση των τιμών, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση του επιχειρείν και της κοινωνίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να σταθούν και να προοδεύσουν μόνο όταν οι πολίτες θα έχουν εισόδημα που θα τους επιτρέπει να καταναλώσουν. Όλα είναι μία αλυσίδα. Και για να μην σπάσει, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες όπως δραματική αύξηση των λουκέτων και εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας, είναι αναγκαίο να δούμε την προοπτική νέων μέτρων.

Γιατί όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι εκτός από μία πρόσκαιρη ανακούφιση, δεν μπορούν να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Μόνο με επιδοτήσεις δεν μπορεί να αντέξει ούτε η επιχειρηματική κοινότητα, ούτε και η κοινωνία. Μοναδικός τρόπος μείωσης των τιμών σε πρατήρια, σούπερ μάρκετ, εμπορικά, μεταφορές, υπηρεσίες, είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα –τουλάχιστον στο ποσοστό της αύξησης των τελευταίων μηνών- και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%. Μέχρι τώρα οι όποιες ενέργειες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ώρα να πάμε σε άλλες λύσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*