ΕΚΤ: Ευέλικτη χρήση του PEPP για αγορές ομολόγων και σχεδιασμός νέου εργαλείου

Την ευελιξία που ευαγγελιζόταν πριν τις προειδοποιήσεις για επιθετική και μεγάλη άνοδο επιτοκίων επιστράτευσε η ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP (που αγοράζει ελληνικά ομόλογα και άρα η ευέλικτη χρήση του μας ευνοεί), ενώ έδωσε εντολή σχεδιασμού νέου εργαλείου για να κατευνάσει τις πιέσεις των αγορών.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ευέλικτα τις επανεπενδύσεις του έκτακτου προγράμματος PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Στο μεταξύ θα σχεδιαστεί ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς, μια και δεν υπάρχει τώρα κάτι πιο ειδικό και κατάλληλο για την περίπτωση.

Στο μεταξύ η αναμονή είναι πάντα πιο ισχυρή από αυτό που ξέρεις. Πιθανόν να ήταν και τα κέρδη της ημέρας που κάποιοι κατοχύρωσαν. Σε κάθε περίπτωση μετά τις ανακοινώσεις, οι αγορές έχασαν μέρος των κερδών τους, τόσο στα ομόλογα όσο και το ευρώ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι επέστρεψαν στις τιμές πριν την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης. Ειδικότερα:

Μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της ΕΚΤ, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,83% από το 3,77%, παραμένοντας, ωστόσο, αρκετά κάτω από το υψηλό ημέρας του 4,18%. Η απόδοση του γερμανικού bund καταγράφει άνοδο στο 1,67% από 1,63%, ενώ νωρίτερα σήμερα είχε αγγίξει το 1,77%. Το ευρώ περιορίζει τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,043 δολ./ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει:

Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.

Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού, που θα παρουσιαστεί προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*