Αντιδράσεις για τις νέες αποφάσεις στο καθεστώς συνταγογράφησης για ανασφάλιστους ασθενείς με ΙΦΝΕ

Συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) από ιδιώτες ιατρούς

Σύμφωνα με το άρθρο 38 “Συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – Τροποποίηση της παρ.1 του άρθρου 33 του ν.4368/2016” του ν.4865/2021 (ΦΕΚ 238/Α/04.12.2021) αφαιρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από τους ιδιώτες ιατρούς και διατηρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας.

Το ανωτέρω μέτρο έχει εφαρμογή του από 01/05/2022. Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας εκφράζει τον βαθύ προβληματισμό του καθώς αναλογιζόμαστε τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του στους πάσχοντες αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ως Σύλλογος έχουμε αποστείλει δύο επιστολές στο αρμόδιο Υπουργείο, δίχως να έχουμε λάβει απάντηση, γεγονός που μας αναγκάζει να επανέλθουμε εκ νέου στο συγκεκριμένο ζήτημα εκθέτοντας για ακόμα μια φορά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του μέτρου, και ιδιαίτερα τα προβλήματα για ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Αρχικά, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντιτίθεται στο ύψιστο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία, στο δικαίωμα του ασθενή να επιλέγει τον ιατρό του, στην ισότητα των ασθενών και δεν λαμβάνει υπόψιν την πολυπλοκότητα των χρόνιων παθήσεων και τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών για γρήγορη πρόσβαση σε ιατρούς και φαρμακευτικές αγωγές.

Επιπλέον, με την επικείμενη εφαρμογή του μέτρου, και εν μέσω πανδημίας, οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται αποκλειστικά δημόσιες δομές υγείας (και κυρίως νοσοκομεία) για την συνταγογράφηση της θεραπευτικής τους αγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, ιδιαίτερα σε χρόνιους ασθενείς, μεταξύ των οποίων και οι ασθενείς με ΙΦΝΕ. Είναι γνωστή η δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιες δομές υγείας, ο φόρτος εργασίας σε αυτές ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, και η μεγάλη αναμονή που υπάρχει για ένα ραντεβού και, συνεπώς, οι παραπάνω συνθήκες δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή και έγκαιρη συνταγογράφηση και προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών. Η μη έγκαιρη δε  προμήθεια της φαρμακευτικής αγωγής έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην υγεία των πασχόντων και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωσή της και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους.

Επίσης, πολλοί ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι ανοσοκατεσταλμένοι και συνεπώς οι συνεχείς επισκέψεις σε δημόσιες δομές  υγείας με πολύ κόσμο τους βάζει σε ένα επιπλέον κίνδυνο εν καιρώ πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι ασθενείς που διστάζουν να επισκεφθούν τις εν λόγω δομές κατά την περίοδο που διανύουμε ακριβώς λόγω του φόβου πιθανής έκθεσης τους στον COVID-19. 

Επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα σε επαρχιακές πόλεις είναι πιθανόν να μην υπάρχει ειδικός ιατρός κάποιας ειδικότητας (π.χ. γαστρεντερολόγος) σε δημόσια δομή υγείας λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης και οι ασθενείς αυτών των περιοχών που είναι ανασφάλιστοι να αναγκάζονται σε μετακίνηση προς κάποια δημόσια δομή υγείας σε μεγάλο αστικό κέντρο, επωμιζόμενοι το κόστος μετακίνησης και της ταλαιπωρίας.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πολλοί ανασφάλιστοι ασθενείς με ΙΦΝΕ:

  • Παρακολουθούνται από ιδιώτες ιατρούς επί σειρά ετών και με αυτή τη διάταξη τους «απαγορεύεται» η συνέχιση της παρακολούθησής τους από τους γιατρούς που ξέρουν, τους ξέρουν και τους εμπιστεύονται! 
  • Δεν είναι άποροι ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες ιατρούς.
  • Έχουν αναστατωθεί και αγχωθεί με αυτή τη διάταξη καθώς είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν όλο τον ιατρικό προγραμματισμό τους, προκειμένου να βρουν νέο γιατρό σε δημόσιες δομές υγείας για να συνταγογραφούν της αγωγή τους.
  • Ακολουθούν την ίδια και επαναλαμβανόμενη αγωγή για μεγάλα διαστήματα, η οποία αλλάζει μόνο όταν η κλινική εικόνα της πάθησής τους αλλάζει, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα υπερσυνταγογράφησης που να αιτιολογεί την τιμωρία τους και την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων τους από δημόσιες δομές μόνο.

Ως Σύλλογος καλούμε για ακόμα μία φορά το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους ανασφάλιστους ασθενείς με κάποια χρόνια πάθηση, μεταξύ των οποίων είναι και οι ασθενείς με ΙΦΝΕ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*