Από τις 15 Μαρτίου η συνταγογράφηση μόνο από ιατρούς του δημοσίου σε ανασφάλιστους

Η αποκλειστική συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου του 2022. Η εφαρμογή του μέτρου παρατάθηκε κατά 15 ημέρες. 

Το Υπουργείο Υγείας προέβη σε αυτή την απόφαση παράτασης δυο εβδομάδων, με βάση τις εκτιμήσεις ότι από τότε η λειτουργία των  υγειονομικών μονάδων θα εξομαλυνθεί, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας. Σθεναρή αντίδραση στο μέτρο αυτό έχουν προβάλλει σύλλογοι ασθενών, κόμματα και ιστορικοί σύλλογοι.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι η αποκλειστική συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους σε δημόσιες δομές θα ενισχύσει τις ροές προς τα νοσοκομεία και τις δομές της ΠΦΥ, την στιγμή που   διαχειρίζονται περιστατικά covid-19 και εξυπηρετούν το πρόγραμμα  εμβολιασμού αλλά και non covid περιστατικά.

Ο ΠΙΣ είχε διαμαρτυρηθεί ότι η εφαρμογή του μέτρου θα περιορίσει την ισότιμη πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα ανατρέψει την νομικά κατοχυρωμένη ισοτιμία της υπογραφής των ιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ταλαιπωρία αναμένεται να προκαλέσει στον ασθενή το γεγονός ότι θα πρέπει να απευθύνεται ταυτόχρονα σε δυο γιατρούς, δημόσιο και ιδιώτη γιατρό που τον παρακολουθεί χρόνια. Αίτημα του  ΠΙΣ ήταν να βρεθούν λύσεις με άλλες παρεμβάσεις και να αποσυρθεί η ρύθμιση.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*