Τι αγόρασαν, τι πούλησαν και πού έχουν τώρα τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες θέσεις τους και πού προτιμούν να τοποθετούνται

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Κίνησαν χρήμα στο τέλος της χρονιάς οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, αγοράζοντας και πουλώντας ελληνικά ομόλογα και μερίδια αμοιβαίων. Ήταν κινήσεις που –ανάλογα και με το ακριβές timing– μπορεί να απέφεραν καλά βραχυχρόνια κέρδη ή έστω να προστάτευσαν τα κέρδη της χρονιάς.

Έγιναν στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, όταν πούλησαν κυρίως έντοκα γραμμάτια ή και ελληνικά ομόλογα και γενικά ελληνικούς τίτλους, ενώ αύξησαν τα μερίδιά τους σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως σε αυτά που επενδύουν στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.

Την ευκαιρία για «ακτινογραφία» των κινήσεων αυτών, που δίνουν επενδυτικά μαθήματα προς όλους και αποτελούν ένα επενδυτικό υπόδειγμα για την εμπιστοσύνη στην επαγγελματική διαχείριση –την οποία άλλωστε έδειξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες τοποθετούμενες σε αμοιβαία–, μας δίνουν τα παρακάτω στοιχεία.

Είναι στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με τις καθαρές ροές των ασφαλιστικών εταιρειών στα δύο τελευταία τρίμηνα της χρονιάς, και αν συνδυαστούν με την εικόνα του ΧΑ και των άλλων αγορών για τα δύο τελευταία τρίμηνα, όπως τη γνωρίζουμε τώρα, μας δίνουν μια «ακτινογραφία» για το πώς κίνησαν τα κεφάλαιά τους οι εταιρείες, πώς εκμεταλλεύτηκαν τα διαθέσιμά τους και πώς ετοίμασαν τις κινήσεις τους ώστε να καταγράψουν κέρδη, αλλά και να πάρουν θέσεις ενόψει του 2022.

Οι πιο μεγάλες κινήσεις έχουν γίνει στις θέσεις τους σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, και ειδικά του εσωτερικού, όπως και στα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι κινήσεις συνοδεύονται από μεταβολές θέσεων και οι εταιρείες δείχνουν ότι στο τέλος της χρονιάς προτιμούν να μετακινήσουν το χρήμα εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα:

  • Οι εταιρείες πουλούσαν ελληνικά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα από το τρίτο τρίμηνο. Είχαν μειώσει θέσεις κατά 226 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο τρίμηνο, πούλησαν άλλα 254 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και πήραν κέρδη. Μικρότερο μέρος θέσεων και της μείωσης αφορά σε βραχυχρόνιους τίτλους, δηλαδή σε έντοκα γραμμάτια. Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλή πορεία το 2021, αλλά στο τρίτο τρίμηνο άρχισαν να υποχωρούν και η πτωτική τους τάση επιταχύνθηκε στο τελευταίο τρίμηνο. Στο τέλος του χρόνου, είχαν ελληνικά ομόλογα αξίας 4,54 δισ. ευρώ. Πούλησαν, δηλαδή, περίπου το 10% συνολικά.
  • Αντίστοιχη πορεία περίπου με τα ελληνικά ομόλογα, αλλά με μικρότερη πτώση, είχαν τα ξένα ομόλογα. Κι εδώ οι εταιρείες πούλησαν ομόλογα αξίας 80 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο. Είχαν όμως αγοράσει ξένα ομόλογα αξίας 284 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, όπου πιθανόν είχαν μετακινήσει κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογά τους. Οι μεγαλύτερες θέσεις τους σε ξένα ομόλογα είναι ομόλογα ευρωζώνης, με αναλογία πέντε ευρωζώνη ένα για άλλες χώρες. Και είναι σχεδόν αποκλειστικά ομόλογα διάρκειας άνω του ενός έτους. Το τέλος της χρονιάς τούς βρήκε με θέσεις 7,16 δισ. ευρώ σε ομόλογα εξωτερικού, που είναι και η μεγαλύτερη θέση τους συνολικά.
  • Αύξησαν τις θέσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Στο τελευταίο τρίμηνο, αγόρασαν μόλις 10 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία στην Ελλάδα, αλλά τοποθέτησαν 431 εκατ. ευρώ σε μερίδια αμοιβαίων που επενδύουν στο εξωτερικό. Στο τρίτο τρίμηνο, είχαν πουλήσει μερίδια ελληνικών αμοιβαίων αξίας 27 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν αγοράσει πάλι μερίδια αξίας 118 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία που επενδύουν στο εξωτερικό. Το τέλος της χρονιάς τούς βρήκε με θέσεις 3,26 δισ. ευρώ σε μερίδια αμοιβαίων που επενδύουν στο εξωτερικό και με 1,08 δισ. ευρώ σε μερίδια αμοιβαίων στην Ελλάδα.
  • Στα αμοιβαία, οι μεγαλύτερες θέσεις τους είναι σε ομολογιακά 1,9 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τοποθετήσεις τους στα μετοχικά με 1,21 δισ. ευρώ, ενώ έχουν και θέσεις 647 εκατ. ευρώ σε μικτά αμοιβαία, που είχαν τη χειρότερη χρονιά σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες το 2021. Τέλος, διατήρησαν 305 εκατ. ευρώ σε άλλα μερίδια αμοιβαίων που μπορεί να επενδύουν σε εμπορεύματα ή άλλες αξίες.
  • Αγόρασαν λίγες μετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Λίγες και εδώ προτίμησαν Ελλάδα. Μάλλον κέρδισαν από αυτό, αφού οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ανέβαιναν το 2022, μέχρι να γίνει η εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στο εξωτερικό οι μετοχές γενικά έπεφταν. Αγόρασαν 20 εκατ. ευρώ μετοχές στην Ελλάδα και μόλις 5 εκατ. ευρώ μετοχές εξωτερικού. Το τέλος της χρονιάς τούς βρήκε με θέσεις 553 εκατ. ευρώ σε μετοχές στην Ελλάδα και με 251 εκατ. ευρώ σε μετοχές στο εξωτερικό.
  • Οι καταθέσεις τους μειώθηκαν συνολικά κατά 45 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 44 εκατ. ευρώ, στα 928 εκατ. ευρώ, στο τέλος της χρονιάς. Στο εξωτερικό, αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ, στα 727 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό είναι κυρίως στην ευρωζώνη.
  • Το ενεργητικό τους αυξήθηκε στο τέλος της χρονιάς κατά 44 εκατ. ευρώ, στα 20,63 δισ. ευρώ.

pastedGraphic.png

pastedGraphic_1.png

Λεζάντα: Πού έχουν τα κεφάλαιά τους οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες

*αναδημοσίευση από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Insurance World 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*