Οι τελευταίες μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα και οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς

Με την ευχή πως το 2021 θα κλείσει χωρίς άλλα απρόσμενα συμβάντα και φυσικές καταστροφές που απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών, ο απολογισμός για φέτος είναι ήδη βαρύς.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τις δηλωθείσες ζημιές και τις αποζημιώσεις που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πληγέντες για τις βροχοπτώσεις σε Εύβοια και Θεσσαλία και τη κακοκαιρία “Μπάλλος” τον Οκτώβριο έρχονται να προστεθούν στη “προβληματική εικόνα” που δημιουργείται γύρω από:

-το γεγονός ότι παραμένουμε επικίνδυνα ανασφάλιστοι

-τη κλιματική κρίση και τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές 

-το γεγονός πως παρά τις όποιες προσπάθειες κατανόησης του ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης από τη Πολιτεία, απαιτούνται ακόμη περαιτέρω συγκλίσεις ώστε να έχουν πραγματικά οφέλη οι πολίτες, κατά τις απόψεις στελεχών της αγοράς.

Παρακάτω, τα κύρια καταστροφικά γεγονότα που απασχόλησαν το τελευταίο χρόνο:

Ο σεισμός στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές υπολογίζονταν συνολικά σε 3,46 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (6,7 R) οι ζημιές σε νεότερα κτίρια ήταν σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον αυτών, καταγράφηκαν 11 ζημιές σε αυτοκίνητα.

Ακραία φαινόμενα το Νοέμβριο του 2020 στη Κρήτη 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 20,8 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση
αποζημιώσεων 20,75 εκατ. ευρώ) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (65 χιλ. ευρώ).

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» τον Μάρτιο του 2021

Οι έντονες χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» από 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2021 σε διάφορες περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική είχε ως αποτέλεσμα να δηλωθούν  2.027 ζημιές με συνολικό ποσό απαίτησης 5,5 εκατ. ευρώ Από αυτές, 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 3,9 εκατ. ευρώ) και 1.013 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 1,6 εκατ. ευρώ).

Σεισμός στη Θεσσαλία

Οι πρώτες εκτιμήσεις σε συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας στη Θεσσαλία, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές του Τυρνάβου, της Λάρισας και των Τρικάλων, την περίοδο 3 – 4 Μαρτίου 2021 είχε ως αποτέλεσμα να δηλωθούν 214 ζημιές με αρχική τότε πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών όπως κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία με συνολική ασφαλισμένη αξία 458 εκατ. ευρώ

Η μεγάλη πληγή του Αυγούστου: Οι καταστροφικές πυρκαγιές

Οι εικόνες από τη πύρινη λαίλαπα τον Αύγουστο στη χώρας μας είναι ακόμη νωπές. Δηλώθηκαν συνολικα, 778 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, 742 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 38,3 εκατ. ευρώ) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (200.000 ευρώ περίπου). 

Σεισμός στη Κρήτη με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι

Το στίγμα του άφησε ο εγκέλαδος στη Κρήτη στα τέλη Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα στις περιοχές του Αρκαλοχωρίου και του Ηρακλείου. Συνολικά, δηλώθηκαν 212 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 4,9 εκατ. ευρώ

Ο Μπάλλος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Οκτώβριο

Ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες, βροχοπτώσεις κλπ έπληξαν κυρίως Εύβοια και Θεσσαλία τον Οκτώβριο. Συνολικά δηλώθηκαν 1.629 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 7,4 εκατ. ευρώ

Από αυτές, 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 6,5 εκατ. ευρώ), και 615 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (948 χιλ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις). 

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*