Μέχρι 11 δις ευρώ μαζί με τις επανεκδόσεις θα αντλήσει από τις αγορές το 2022 ο ΟΔΔΗΧ, λέει η SocGen

 

 

 

Καθαρές εκδόσεις νέων ομολόγων μόλις 7 δις ευρώ το 2022 προβλέπει για το Ελληνικό Δημόσιο η Societe Generale, η οποία εκτιμά ότι συνολικά μαζί με τις επανεκδόσεις  η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, δεν θα ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ.

Ο γαλλικός οίκος μάλιστα προβλέπει ότι η δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ θα εκκινήσει τον Ιανουάριο με έκδοση 15ετούς ή 20ετούς ομολόγου και αναμένει μετά, ότι ο ΟΔΔΗΧ θα ξαναβγεί στις αγορές τον Μάρτιο.

Φέτος το πρόγραμμα ήταν μεγαλύτερο πάντως και οι καθαρές εκδόσεις ήταν για ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που εκτιμά για το 2022 η SocGen.

Η Société Générale εκτιμά πως οι καθαρές ομολογιακές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης θα διαμορφωθούν μεταξύ των 498 – 586 δισ. ευρώ το 2022 (χαμηλότερα από το φετινό όγκο των 676 δισ. ευρώ), ενώ οι συνολικές εκδόσεις μαζί με τις επανεκδόσεις αναμένεται να κινηθούν στο εύρος των 1,235 – 1,323 τρισ. ευρώ (1,33 τρισ. ευρώ έφτασαν τη φετινή χρονιά).

Παράλληλα, το «κύμα» των «πράσινων» ομολογιακών εκδόσεων αναμένεται να είναι ισχυρότερο το 2022, καθώς ήδη από το 2017 καταγράφεται μια έντονη αυξητική τάση από τη μεριά της ζήτησης κάτι που αποτυπώνεται και στα βιβλία προσφορών. Ειδικότερα, στην έκδοση του ιταλικού «πράσινου» τίτλου λήξης Απριλίου 2045 και ύψους 8,5 δισ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν τα 80 δισ. ευρώ.

Ακόμη ωστόσο και με αυτές τις κινήσεις από την Ιταλία και την Ισπανία, η Γαλλία διατηρεί τα πρωτεία στις εκδόσεις πράσινων ομολόγων, έχοντας αντλήσει 15 δισ. ευρώ φέτος. Επιπλέον, η Société Générale αναμένει την είσοδο της Ελλάδας (κατά το δεύτερο εξάμηνο), της Αυστρίας και πιθανώς και της Πορτογαλίας στην «πράσινη» αγορά το 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*