Kaspersky Lab: Στόχος της να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην ψηφιακή ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν ανέλθει επαγγελματικά, καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, αποτελώντας πρότυπα για τα νεότερα κορίτσια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση «Beyond 11 Percent: A Study into Why Women Are Not Entering Cybersecurity» της Kaspersky Lab, ο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος από τις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Η έκθεση περιγράφει μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το γιατί η ψηφιακή ασφάλεια εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος κλάδος για να εισχωρήσει η γυναίκα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα: συχνά μπορεί να υπάρχει μόνο μία γυναίκα σε ένα δωμάτιο γεμάτο από άνδρες – που μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που αποφασίζουν να μην επιδιώξουν καριέρα στον τομέα αυτό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έλλειψη γυναικών στον κλάδο μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας: όσο λιγότερες είναι οι γυναίκες στην ασφάλεια των Πληροφοριακών συστημάτων, τόσο πιθανότερο είναι να χάσουν το ενδιαφέρον τους οι γυναίκες που σκέφτονταν να εργαστούν στο πεδίο αυτό. Η έρευνα  «2017 Global Information Security Workforce Study», που πραγματοποιήθηκε από το (ISC)² και το Κέντρο του για την Ασφάλεια και την Εκπαίδευση στον Κυβερνοχώρο, δείχνει ότι το 42% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρότυπο του ίδιου φύλου στην καριέρα τους. Στην πραγματικότητα, οι μισές γυναίκες που ρωτήθηκαν προτιμούν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον που έχει ίδια ποσόστωση ανδρών/γυναικών.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι γενικά οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και αν διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τον ρόλο. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ισχυριστούν ότι δεν έχουν εμπειρία με κώδικα (57% έναντι 43%), δεν έχουν ενδιαφέρον για υπολογιστές (52% έναντι 39 %), δεν γνωρίζουν για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου (45% έναντι 38%) και τα μαθηματικά τους δεν είναι αρκετά καλά (38% έναντι 25%). Είναι σαφές ότι πρόκειται για ζήτημα ευαισθητοποίησης, καθώς οι εταιρείες σήμερα δεν αναζητούν μόνο άτομα που να γνωρίζουν κώδικα. Δεξιότητες όπως κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων είναι εξίσου σημαντικές για μια καριέρα στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, αλλά η αντίληψη της βιομηχανίας τείνει να εστιάζεται κυρίως στην τεχνική πλευρά. 

«Ως νέα κοπέλα πάντα γοητευόμουν από παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία εξελίχθηκαν σε αγάπη για τον προγραμματισμό και, τελικά, σε μια καριέρα ως ερευνήτρια ασφάλειας. Σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στην Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab (GReAT), διερευνούμε εξελιγμένες επιθέσεις ψηφιακής ασφάλειας και αποκαλύπτουμε επιθέσεις τύπου APT, εκστρατείες ψηφιακής κατασκοπείας, σοβαρό κακόβουλο λογισμικό, προγράμματα ransomware και άλλες απειλές. Η δουλειά μου απαιτεί όχι μόνο τεχνικές δεξιότητες, αλλά και επιμονή, δημιουργικότητα και συνεργασία ώστε να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να μπορώ να συμβαδίζω με τους κακόβουλους επιτιθέμενους», δήλωσε η Noushin Shabab, senior security analyst στην Kaspersky Lab.

Τα στερεότυπα που σχετίζονται με την ψηφιακή ασφάλεια είναι επίσης ένας μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για τις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Τις περισσότερες φορές, η ορολογία που σχετίζεται με τη βιομηχανία, όπως η λέξη «χάκερ», γενικά θεωρείται ότι προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Επιπλέον, μία στις τρεις γυναίκες πιστεύει ότι οι επαγγελματίες του κυβερνοχώρου είναι «geeks» και μία στις τέσσερις ότι είναι «nerds», συμβάλλοντας ίσως στον λόγο για τον οποίο έξι στις δέκα γυναίκες πιστεύουν ότι μια σταδιοδρομία στην ψηφιακή ασφάλεια θα ήταν βαρετή. Αναφορικά με αυτό, η Shabab επισημαίνει: «Η εικόνα του επαγγελματία στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας αλλάζει και με την επιδημία WannaCry περισσότερες από τις μισές νεαρές γυναίκες (58%) ήρθαν σε επαφή με τη βιομηχανία μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και online ειδήσεων – σύμφωνα και με άλλες έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει. Είναι θέμα στροφής του ενδιαφέροντος σε κάτι άλλο».

Εκτός από τη συνεργασία με διάφορους οργανισμούς για την καλύτερη κατανόηση των εμποδίων που στέκονται στον δρόμο των περισσότερων γυναικών στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μια σταδιοδρομία στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, η Kaspersky Lab διαθέτει πολλές πρωτοβουλίες όπως το Kaspersky Lab Academy, το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Kaspersky Cybersecurity και το Kaspersky Cyber Days για την προώθηση ενημέρωσης για τον κλάδο και τα επαγγέλματά του, ώστε να βελτιωθεί η εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα.

Για την Shabab, όσο περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, τόσο γρηγορότερα θα γίνει μια δημοφιλής επιλογή σταδιοδρομίας μεταξύ τους. «Είμαι μία από τις τυχερές που ανακάλυψα αυτό το buzz μόνη μου και τώρα θέλω να ενθαρρύνω περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Ένα ενδιαφέρον συστατικό του να είσαι ερευνητής ασφάλειας είναι ότι ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να στείλουν και να λάβουν 100 μηνύματα την ημέρα, μπορώ να σώσω χιλιάδες ανθρώπους από την τελευταία ηλεκτρονική απάτη σε μια ώρα. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο δεν λειτουργούν κανονικά σε ώρες γραφείου σημαίνει ότι ο ρόλος μου είναι εγγενώς ευέλικτος. Έτσι, μπορείτε να με βρείτε να δουλεύω σε ένα εργαστήριο, σε ένα κέντρο δεδομένων, σε ένα γραφείο, από το σπίτι ή ακόμα και από το αγαπημένο μου καφέ. Η δουλειά μου διαμορφώνει τον τρόπο ζωής μου και η συνεχής φύση της ψηφιακής ασφάλειας σημαίνει ότι σκέφτομαι συνεχώς νέους τρόπους προστασίας των ανθρώπων ή των επιχειρήσεων από κακόβουλο λογισμικό – και μου αρέσει!», σχολίασε.

Εκτός από την προσπάθεια να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, η Kaspersky Lab υπήρξε υπερήφανος χορηγός αρκετών εκστρατειών που πρωτοστάτησαν και αποτέλεσαν έμπνευση γυναίκες που κυνηγούν την περιπέτεια. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε τη χορηγία της πρώτης Ευρω-Αραβικής Εκστρατείας στο Βόρειο Πόλο που ξεκίνησε τον Απρίλιο από την Αραβική Χερσόνησο και έφτασε 10 ημέρες αργότερα στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο. 

«Ως εταιρεία, γεμάτη από λαμπρά γυναικεία μυαλά που αμφισβήτησαν το status quo για να εργαστούν ως coders, προγραμματιστές και ερευνητές ψηφιακής ασφάλειας, θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερες νεαρές γυναίκες να είναι γενναίες και να κάνουν το απροσδόκητο – είτε αυτό είναι να φτάσουν στο Βόρειο Πόλο, είτε είναι να μάθουν να γράφουν κώδικα και να γίνουν υπερασπιστές του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Alex Moiseev, Chief Business Officer στην Kaspersky Lab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*