AXA: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και το “new normal”

O κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους κινδύνους που ανέδειξε η AXA, στην έκθεση FUTURE RISKS REPORT 2022. 

Όμως για πρώτη φορά, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης κινδύνου σε κάθε γεωγραφική περιοχή, στην κατηγορία των experts. Επίσης, για πρώτη φορά, ήταν η κορυφαία ανησυχία στις ΗΠΑ για τον γενικό πληθυσμό. Η κατάταξη δείχνει ότι οι προφανείς παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Oι δύο ομάδες ερωτηθέντων εκφράζουν φθίνουσα εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: μόλις το 14% των exprerts και το 27% του κοινού λένε ότι οι αρχές είναι προετοιμασμένες για αυτόν τον κίνδυνο, από 19% και 33% στην περσινή μελέτη.

H κλιματική κρίση εστιάζει την προσοχή στον επείγοντα χαρακτήρα της ατζέντας net zero, ωστόσο η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα επηρεάζονται από τη γεωπολιτική. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών αναμένει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επιμείνουν και θα εξαπλωθούν, απειλώντας την ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας και τροφίμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων, και καθιστώντας δυσκολότερη τη συνεργασία των κυβερνήσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το «Νew Normal» – Kίνδυνοι κυβερνοχώρου και Υγείας

Οι απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τις γεωπολιτικές εντάσεις έχουν είναι ήδη ορατές. Μια μεγάλη απειλή που δεν είναι τόσο ορατή, αλλά μπορεί να γίνει στο εγγύς μέλλον, είναι το σενάριο μιας μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση που καταστρέφει βασικές υποδομές, όπως υπηρεσίες υγείας, αποθήκευση ενέργειας ή συστήματα πληρωμών. Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο επιδεινώνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας και συνεχίζουν να κατατάσσονται ψηλά στη φετινή έρευνα – στην 3η θέση για τους ειδικούς. Παράλληλα, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία πέφτουν στην 5η θέση. Η έρευνα συνολικά δείχνει ότι τόσο η επίθεση στον κυβερνοχώρο όσο και οι ευρύτεροι κινδύνοι για την υγεία – όπως η ψυχική υγεία και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα των μολυσματικών ασθενειών – καθιερώνονται ως «νέο φυσιολογικό» στο συνολικό τοπίο κινδύνου.

Οι οικονομικοί κίνδυνοι γίνονται πιο σοβαροί και τροφοδοτούν κοινωνικές εντάσεις

Οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι των ειδικών περιλαμβάνουν τρεις οικονομικούς κινδύνους για πρώτη φορά: κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής αστάθειας, μακροοικονομικοί κίνδυνοι και κίνδυνος που σχετίζεται με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτών των κινδύνων, ο πληθωρισμός αποτελεί βασικό μέλημα τόσο για τους ειδικούς όσο και για το ευρύ κοινό, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες καθώς η αγοραστική τους δύναμη πέφτει.

Οι επίμονες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – που επιδεινώνονται από τις ελλείψεις λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής – έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις ανισότητες και να τροφοδοτήσουν κοινωνικές αναταραχές, οι οποίες κατατάσσετονται ψηλά για τους ειδικούς τόσο στις ΗΠΑ (4η) όσο και στην Ευρώπη (6η). Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την ανάληψης δράσης διασφάλισης της δημόσιας συνοχής.

Οι απαντήσεις της έρευνας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για αυξημένη χρηματοοικονομική παιδεία, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ευρύ κοινό γνωρίζει λιγότερο τους οικονομικούς κινδύνους από ό,τι πιστεύουν οι ίδιοι: για παράδειγμα, το 55% των ερωτηθέντων του ευρύτερου κοινού πιστεύει ότι το κοινό γνωρίζει μακροοικονομικών κινδύνων, αλλά μόνο το 30% των ειδικών συμφωνεί.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*