Η αγορά αναμένει νέα προϊόντα… η ΤτΕ χτυπά καμπανάκι

της Ελενας Ερμείδου

Νέο κουστούμι ράβει ο κλάδος ασφαλειών για να είναι έτοιμο εντός ολίγων μηνών, ώστε να βγει στο κοινό με νέα σύγχρονη εμφάνιση.

Από τον προσεχή Οκτώβριο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως οιονεί προσωπικοί σύμβουλοι των πελατών στη διαχείριση των ασφαλιστικών κινδύνων τους και σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τα προϊόντα τους, χωρίς να μπορούν να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης τους, επικαλούμενες για παράδειγμα τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με τους διανομείς των προϊόντων τους.

Ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης – διανομείς προϊόντων με οδηγό την IDD με την δημιουργία Μητρώου Ασφαλιστών και όχι μόνοαναβαθμίζεται και αποκτά πλέον άλλο στάτους.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση του κου Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου προέδρου του ΕΕΑ και διευθύνοντος συμβούλου της Mega Brokers στην εκδήλωση της Ionios Brokers ότι «ο κλάδος θέλει να δει νέα προϊόντα».

Επίσης και η δήλωση του Θεόδωρου Μητράκου, υποδιοικητή της ΤτΕ, ο οποίος συστήνει να επανεξεταστούν, αν χρειαστεί κάποια προϊόντα ή ακόμα και να αναβληθεί η προώθησή τους στην αγορά μέχρι να διασφαλιστεί η ακρίβεια των πληροφοριών και να περιοριστεί ο νομικός κίνδυνος.

Ο κος Μητράκος παροτρύνει τις ασφαλιστικές να εστιάσουν στα ζητήματα προστασίας του καταναλωτή, δηλαδή της προσφοράς στον καταναλωτή προϊόντων και υπηρεσιών που να καλύπτουν τις δικές του ασφαλιστικές ανάγκες στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του, με ταυτόχρονη παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι  απαιτείται περισσότερη δουλειά στο ζήτημα του Εντύπου Βασικών Πληροφοριών, ώστε το περιεχόμενο του εντύπου να ανταποκρίνονται πλήρως στα οριζόμενα στον Κανονισμό για τα βασιζόμενα στην ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα.

Με το νέο καθεστώς και την εφαρμογή της την Οδηγία για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (Insurance Distribution Directive – IDD), ο κλάδος εφεξής θα έχει μεγάλες ευθύνες για τις πρακτικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων και, τον τρόπο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, με την ΤτΕ να φροντίζει να διασφαλίζει συνθήκες ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού.

Γεγονός η αγορά μεγαλώνει, αλλά όπως τόνισε ο κος Χατζηθεοδοσίου «η αγορά θα μεγαλώσει, αλλά όχι για όλους»

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*