Παράταση της ΚΥΑ για τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης σε πολίτες τρίτων χωρών

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 παίρνει η παλαιότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 2014) που αφορά τον ελάχιστο αριθμό ημερών ασφάλισης που πρέπει να συμπληρώνουν ανά διετία ή τριετία οι πολίτες τρίτων χωρών, για να μπορούν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους.

Σύμφωνα με το Δικαιολογητικά, και την σχετική νομοθεσία (ν.3863/2010, άρθρο 22, παρ.3) απαιτούνται το λιγότερο 150 ημέρες εργασίας κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Αφορά όσους πολίτες τρίτων χωρών είναι κάτοχοι αδειών διαμονής και παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε σταθερό εργοδότη ή σε πολλούς μη σταθερούς εργοδότες ή εξαρτημένη εργασία, παροχή υπηρεσιών ή έργου.

Αν η ασφαλιστική νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα εξαίρεσης από την υποχρέωση ασφάλισης σε δημόσιο φορέα, τότε η ΚΥΑ δίνει το δικαίωμα σε πολίτες τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής να προσκομίζουν βεβαίωση ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.

Τα μέλη οικογένειας των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών που είναι προστατευόμενα και κατέχουν άδεια διαμονής, καθώς και τα τέκνα που ενηλικιώθηκαν και κατείχαν στο παρελθόν ανάλογη άδεια, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ασφαλιστικό φορέα του άμεσα ασφαλισμένου. Πρέπει δε να προσκομίζουν κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής τους, το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας.

Δυνατότητα ανανέωσης άδειας διαμονής παρέχεται και στους πολίτες τρίτων χωρών που διέκοψαν την δραστηριότητά τους ή επιδοτούνται λόγω ανεργίας, ή προέβησαν σε ρύθμιση οφειλών και ειδική νομοθεσία παρέχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*