GENERALI: Ένα διπλό ραντεβού με την ιστορία της και την αποστολή της

του Νίκου Σακελλαρίου

H Generali  έδωσε ραντεβού με την ιστορία της  παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «the human safety net», το οποίο θα στεγαστεί στο εμβληματικό κτίριο Procuratie Vecchie της Πλατείας Αγ. Μάρκου στη Βενετία το οποίο θα ανοίξει για πρώτο φορά στο κοινό μετά από 500 χρόνια.

Το ιστορικό κτίριο που περιστοιχίζει την εκκλησία του Αγ. Μάρκου χτίστηκε το 1550  και από το 1818 ανήκει και πλέον θα στεγάζει τα γραφεία της Generali. O ιταλικός ασφαλιστικός κολοσσός των 60 εκατ. πελατών και των 150.000 υπαλλήλων θα χρησιμοποιήσει το πασίγνωστο κτήριο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα εστιάσουν σε 3 προγράμματα.  Το πρώτο θα είναι το πρόγραμμα προστασίας και βοήθειας για οικονομική ανάδειξη προσφύγων, το δεύτερο θα είναι το πρόγραμμα βοήθειας παιδιών φτωχών οικογενειών και το τρίτο πρόγραμμα θα είναι η βοήθεια για την επιβίωση νεογνών από τα φαινόμενα της ασφυξίας. Το αρχικό budget θα είναι 10εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το διπλό event (ανάπλαση και αναστύλωση του ιστορικού κτιρίου και του human safety net), τα στελέχη του πολυεθνικού ιταλικού ομίλου αναφέρθηκαν τόσο στην σημασία των δράσεων όσο και στην ευρύτερη προσφορά που θα έχει η ανάπλαση του κτιρίου στην οικονομία και την κοινωνία της Βενετίας.

Ο υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις του ομίλου Generali, Simone Bemporad, ο οποίος συντόνιζε την μεγάλη εκδήλωση της Τετάρτης στην Πλατεία του Αγ. Μάρκου, δήλωσε περήφανος για τις δράσεις  της Generali  τονίζοντας ότι ο ιταλικός όμιλος θα είναι πρωτοπόρος (front runner) για πρωτοβουλίες που θα συνεισφέρουν περισσότερο και καλύτερα στην κοινότητα.

Τι δήλωσαν τα στελέχη του ομίλου

Ο πρόεδρος του ομίλου Generali, Gabriele Gelateri di Genola, αναφερόμενος στις εξελίξεις δήλωσε ότι η Generali αποτελεί μία παγκόσμια εταιρεία και γι’ αυτό έχει παγκόσμια δράση. «Η εργασία που θα γίνει είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί έχει ως στόχο την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προσφορά εργασίας μέσα στην κοινότητα». «Το “Human safety net” έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο να ζείς» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ως όραμα να δημιουργήσουμε μία κοινωνία ανθρώπων  μέσα στην οποία θα βοηθά ο ένας τον άλλο. Γι’ αυτό εστιάζουμε ιδιαίτερα στα προγράμματα των παιδιών και των προσφύγων».

Ο γάλλος CEO του ομίλου Philipe Donnet  αναφέρθηκε παράλληλα και στα δύο γεγονότα.  Την παρουσία 200 ετών της Generali  στο κτήριο της πλατείας του Αγ. Μάρκου και στην αποστολή του ομίλου για την προστασία ανθρώπινων ζωών μέσα από τη λειτουργία των ασφαλιστικών εργασιών. «Ωστόσο αυτό που κάνουμε , είναι πέρα από τις ασφαλιστικές εργασίες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το πνεύμα και η ψυχή της Generali  θα είναι να βοηθηθούν άλλοι άνθρωποι», δήλωσε προσκαλώντας και άλλες εταιρείες να στρατευθούν παγκοσμίως σ’ αυτόν τον σκοπό.

Ο βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield των εργασιών στο κτίριο του 16ου αιώνα,( Procuratie Vechhio), τόνισε ότι έχει μία ιδιαίτερα σημαντική αποστολή , αφού καλείται να προστατέψει και να να αναδείξει την ιστορικότητα του κτηρίου μέσα από την λειτουργικότητά του αφού για πρώτη φορά θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.  Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι εργασίες ανάπλασης θα σεβαστούν την ιστορικότητα και την φυσιογνωμία του κτηρίου και της πόλης.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro αναφέρθηκε στη διπλή σημασία του έργου για την πόλη της Βενετίας μέσω της εργασίας και της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. «Η πόλη είναι σύμβολο της κουλτούρας μας» δήλωσε για την σημειολογική ταύτιση των εργασιών με τις ανθρωπιστικές δράσεις. «Είναι μία επένδυση της Generali  στην ιστορία της πόλης».

Τέλος, ο υπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς  και τουρισμού, Dario Fanceschini, με μήνυμά του εξήρε την πρόταση και τη δράση του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου που θα έχει ως στόχο και την ανάδειξη και ανάπτυξη του ιστορικού κτηρίου στη Βενετία αλλά και την πρόσφορα του προγράμματος στην τοπική και παγκόσμια κοινότητα.

Τα 3 προγράμματα

Το προγραμμα ανάπτυξης οικονομικά των προσφύγων  θα περιλαμβάνει τη βοήθεια σε start ups προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομικοί πυρήνες.  Από το 2015 πάνω από 2,3 εκατ. πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη  εκ των οποίων το 50%  αναμένεται να παραμείνουν μακροπρόθεσμα άνεργοι. Το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει προοπτικές και συνθήκες εργασίας και ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα για την βοήθεια σε παιδιά μέχρι 6 ετών, φτωχών οικογενειών, υπάρχει ο στόχος να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά μέσω παιχνιδιών, διαβάσματος και καλής διατροφής προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον.  Σήμερα πάνω από 8 εκατ. παιδιά βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας στην Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα βοήθειας νεογνών, η Generali θέλει να δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να σώζονται ζωές από τον κίνδυνο της ασφυξίας. Σήμερα καταγράφονται 5.000 θάνατοι το χρόνο  ενώ το 50% των βρεφών που υποφέρουν από ασφυξία κινδυνεύουν από εγκεφαλικές ζημιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*