Το αδιέξοδο στις κοινωνικές συντάξεις και οι προτάσεις ΤτΕ και ΕΑΕΕ

αφιέρωμα στην ιδιωτική σύνταξη (μέρος β)

του Νίκου Σακελλαρίου

Το σημερινό αδιέξοδο στις κοινωνικές συντάξεις αποδίδεται στην επιδείνωση και των 7 δεικτών που χρησιμοποιούν οι αναλογιστικές εταιρείες. Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση του πληθυσμού (δημογραφικά χαρακτηριστικά), η αναλογία συνταξιούχων/εργαζομένων, η μείωση των μισθών με τη συνεπακόλουθη μείωση των εισφορών, η αύξηση της ανεργίας, η αύξηση της νεανικής και εργασιακής μετανάστευσης, έχουν μειώσει τη δυνατότητα συντάξεων με τη φιλοσοφία της «αλληλεγγύης των γενεών».

Πλέον, οι 40άρηδες και οι 50άρηδες δεν θα μπορούν εύκολα να πληρώνουν τις συντάξεις των 70άρηδων και 80άρηδων ενώ οι άνω των 40 ετών θα έχουν ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις (384 ευρώ η εγγυημένη κύρια σύνταξη) ενώ είναι άγνωστες οι συντάξεις που θα πάρουν οι 30άρηδες όταν φτάσουν με το ισχύον σύστημα στα 62 χρόνια τους.

Συνεπώς, το σημερινό αδιέξοδο θα πρέπει να λυθεί με τις εναλλακτικές επιλογές, που είναι οι ιδιωτικές συντάξεις και τα αποταμιευτικά προγράμματα. Βέβαια, για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να υπάρχουν και διαθέσιμα εισοδήματα σε μηνιαία ή ετήσια βάση, που υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικές αφαίμαξης, είναι μάλλον αδύνατη υπόθεση για την πλειονότητα των πολιτών.

Τι προτείνουν Τράπεζα της Ελλάδος και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

«Οι Έλληνες πολίτες θα ωφεληθούν, σίγουρα, από τη θέσπιση ενός απλού πλαισίου που θα διέπει τα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα και μέσα από φορολογικά κίνητρα θα ενθαρρύνει την υιοθέτησή τους, στην κατεύθυνση ενός συστήματος που θα επιτρέπει τη συγκράτηση του κόστους, τη διαχείριση των κινδύνων με τη χρήση αξιόπιστων και σύγχρονων εργαλείων και θα θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη διαφάνεια προς τα μέλη και τους δικαιούχους του συστήματος, ενώ όφελος θα προκύψει και για την ελληνική οικονομία, καθώς τα προϊόντα αυτά μπορούν να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης» είπε ο διοικητής. Υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις πολυάριθμες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, «το σύστημα παραμένει δαπανηρό», αφού οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία/ΕΦΚΑ ανήλθαν σε 7,6% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να φθάσουν το 9,9% του ΑΕΠ το 2017. Χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι πληρωμές των συντάξεων που είναι σε καθυστέρηση και η υστέρηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από εισφορές.

Ασφάλεια

Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «το κράτος δεν θα πρέπει να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών, οι εργοδότες θα πρέπει να πάψουν να παρερμηνεύουν τον ρόλο τους και θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια στους υπαλλήλους τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους αλλά και πέραν αυτής, και κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή τους, και οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικές αποταμιεύσεις τους για τη δική τους οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση». Σύμφωνα με τον διοικητή, «ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης των επαγγελματικών ταμείων», «ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας καθώς και στην ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές».

Δημήτρης Μαζαράκης, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ

«Να εφαρμοστεί το σύστημα τριών πυλώνων»

 

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης, και στη σύντομη παρουσία του στον θώκο του προέδρου της ΕΑΕΕ, αλλά και παλαιότερα, από άλλες θέσεις και αρμοδιότητες, έχει πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση ένα θεσμικού πλαισίου το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων, του κράτους και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Η ασφάλιση αυτή θα βασίζεται στο γνωστό σύστημα των τριών πυλώνων. Αρχικά, προτείνει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής, που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα εισηγείται αλλαγές, ενώ, παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής των τριών πυλώνων ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Μαζαράκης σε πρόσφατο συνέδριο, επεσήμανε πως οι συντάξεις στο αναδιανεμητικό σύστημα είναι εκτεθειμένες, την ώρα που η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους επιδεινώνεται διαρκώς.

«Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα κυριαρχεί ο φαύλος κύκλος της αύξησης φόρων και εισφορών και της μείωσης των συντάξεων. Το κράτος συνεισέφερε στο 60% του δημόσιου χρέους (220 εκατ. ευρώ) για τις συντάξεις. Όσο οι αλλαγές καθυστερούν τόσο το κόστος θα ανεβαίνει» συμπλήρωσε. «Να παραδεχθούμε τα λάθη που έχουν γίνει, να προσδιορίσουμε το μέγεθος του προβλήματος και να το διατυπώσουμε σωστά. Τέλος, να προσδιορίσουμε ποιο είναι το κρυφό χρέος της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει παλαιότερα, «στο παρελθόν, το ενοίκιο από μια γκαρσονιέρα, οι τόκοι από ένα ομόλογο ή μια κατάθεση, σε συνδυασμό με τη σύνταξη του ΙΚΑ, αποτελούσαν ικανοποιητικές λύσεις. Ωστόσο, σήμερα η αγορά μιας σύνταξης (annuity) από μια αξιόπιστη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία έχει αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή για την εξασφάλιση ενός μηνιαίου σταθερού εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*