Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις..;

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις και οι φυσικές καταστροφές ισοβαθμούν στην κορυφή της δεκάδας με τις μεγαλύτερες εστίες κινδύνου για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας Allianz Risk Barometer που αφορούν στη χώρα μας. Το 41% των ερωτώμενων θεωρούν το μακροοικονομικό περιβάλλον ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις (σε ολόκληρη την Ευρώπη καταλαμβάνει την 5η θέση στην πρώτη δεκάδα των κινδύνων), κάτι λογικό εάν ληφθεί υπόψη η αβεβαιότητα που προκαλεί η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που “σκιάζει” το θετικό αφήγημα για ισχυρή ανάκαμψη φέτος (με κυβέρνηση και Κομισιόν να προβλέπουν επισήμως αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%).

Το ίδιο ποσοστό (41%)  αναφέρει ως υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνο τις φυσικές καταστροφές και στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε όλη την Ελλάδα τον Ιανουάριο ευθύνονται για την καθίζηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα (όπως κατεγράφη στον δείκτη PMI).

Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 34% βρίσκονται οι “εξελίξεις στις αγορές”, όπως η μεταβλητότητα, η όξυνση του ανταγωνισμού σε διάφορους κλάδους, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις κλπ.  Στην τέταρτη θέση, παρατηρείται πάλι ισοβαθμία, καθώς το  24% των ερωτώμενων τοποθετεί εκεί  τις αλλαγές του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου και τις “εκρήξεις και πυρκαγιές”. Στην έκτη θέση, με ποσοστό 21% βρίσκονται οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία (πόλεμος, τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ.). Τέλος, στην έβδομη θέση υπάρχει τετραπλή ισοβαθμία (με ποσοστό 14%) μεταξύ της διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας, των κυβερνο-επιθέσεων, των περιβαλλοντικών κινδύνων (π.χ. μόλυνση) και των ανθρώπινων λαθών.

Σημειώνεται τέλος ότι από την πρώτη δεκάδα των κινδύνων για τις ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα πάντα με την Allianz απουσιάζουν δυο κίνδυνοι που εμφανίζονται στην σχετική λίστα για την Ευρώπη, η απώλεια της εταιρικής φήμης ή η μείωση της αξίας της εταιρικής επωνυμίας (brand value) και οι νέες τεχνολογίες (χρήση drones, 3D εκτύπωση, τεχνητή νοημοσύνη, διασυνδεδεμένες συσκευές).  Ειδικά για τις νέες τεχνολογίες, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτές αποτελεί θέμα έντονου δημόσιου διαλόγου στον ασφαλιστικό κλάδο (και όχι μόνο διεθνώς), στον “πλανήτη Ελλάδα” όμως, υπάρχουν  πιο επείγοντα προβλήματα προς αντιμετώπιση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*