Την συμπατριώτισσά της Delta Lloyd εξαγόρασε η ΝΝ

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενα ακόμα σημαντικό deal στον ασφαλιστικό κλάδο ανακοινώθηκε στο κλείσιμο του έτους, καθώς η ολλανδική ασφαλιστική  Delta Lloyd….”υπέκυψε” τελικά στο φλερτ της μεγαλύτερης συμπατριώτισσάς της ΝΝ  Group και αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς της τελευταίας. Η NN θα καταβάλει τελικά 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά (ή 5,40 ευρώ ανά μετοχή)  για την Delta Lloyd. Σημειώνεται ότι η αρχική προσφορά (στις αρχές Νοεμβρίου) που είχε απορριφθεί από την Delta Lloyd ανερχόταν στα 2,4 δισ. ευρώ, ή 5,30 ευρώ ανά μετοχή.

Οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά της NN έχει εγκριθεί από το Διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της Delta Lloyd. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι η ΝΝ θα βελτίωνε την προσφορά της (όπως και έγινε), δεδομένου ότι   ξένοι οίκοι όπως η CreditSights εκτιμούσαν την οικονομική αξία της Delta Lloyd στα 5,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, η εξαγορά της Delta Lloyd από την ΝΝ τεκμηριώνει το σενάριο του διεθνούς οίκου για αύξηση της κινητικότητας όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς οι καλά κεφαλαιοποιημένες εταιρείες αναζητούν αναπτυξιακές διόδους μέσω της απόκτησης ανταγωνιστών που έχουν πληγεί περισσότερο από το αυστηρότερο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας της Solvency II.

Ο κορεσμός της σσφαλιστικής αγοράς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και η γενικά ασθενής κερδοφορία καθιστούν δύσκολη την οργανική ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι η “εξαγορά” μεριδίων αγοράς αποτελεί ελκυστική επιλογή για ορισμένους ομίλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*