Oliver Bäte: Επιβραβεύστε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Κοντόφθαλμη οπτική» καταλογίζει στην επενδυτική βιομηχανία ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Bäte, προτείνοντας την επιβράβευση των επενδυτών με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο επικεφαλής του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού προστίθεται στη χορεία αυτών που επικρίνουν τον κλάδο επενδύσεων για την υπερβολική εμμονή του στα άμεσα κέρδη και ζητά να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερες περιόδους.

«Συζητάμε εδώ και χρόνια για μακροπρόθεσμο καπιταλισμό, αλλά δεν συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Bäte στους Financial Times. «Οι άνθρωποι επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στο βραχυπρόθεσμα οφέλη και νομίζω ότι ως αξιωματούχος θα έλεγα “έως εδώ”.»

Η Allianz, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ελέγχει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 640 δισ. ευρώ. Πάνω από το 70% του ποσού αυτού είναι τοποθετημένο σε ομόλογα, αλλά ο όμιλος διαθέτει και μετοχές ύψους 46 δισ. δολ. Ο κ. Bäte είπε ότι δεν έχει απτές προτάσεις να καταθέσει, αν και έκανε λόγο για περιορισμούς στα δικαιώματα ψήφου των μετόχων που διακρατούν τις μετοχές τους για μικρές περιόδους ή για ειδικά μερίσματα αποκλειστικά για τους μακροχρόνιους μετόχους.

«Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η σωστή απάντηση, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος είναι υπερβολικά κοντόφθαλμος, ειδικά η δικιά μας βιομηχανία. Όλα τα πράγματα που έχω δει τα τελευταία 10 χρόνια που βρίσκομαι στην Allianz γίνονται όλο και πιο σύντομα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Bäte εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για ορισμένες ρυθμιστικές αλλαγές, όπως οι κανόνες της οδηγίας Solvency II για την κεφαλαιακή επάρκεια και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, που, όπως είπε, καθιστούν τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών πιο ευμετάβλητους. «Οι νέοι λογιστικοί κανόνες δεν ενδιαφέρονται καθόλου να αποτυπώσουν τη μακροπρόθεσμη φύση της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Δεν μπορείς να καταγράψεις σε αγοραίες τιμές (mark-to-market) στοιχεία παθητικού που έχουν μικρή εμπορευσιμότητα σε καθημερινή βάση. Δεν έχει νόημα…»

Στη Γαλλία ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες που επιβραβεύουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Από τον περασμένο Μάρτιο, οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές σε μια εταιρεία για διάστημα μεγαλύτερο των δυο χρόνων έχουν αυτόματα διπλάσια δικαιώματα ψήφου, βάσει του λεγόμενου νόμου Florange. Στη Βρετανία ομάδα 10 θεσμικών επενδυτών με επικεφαλής τη Legal & General, με επιστολή τους στον τότε υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, του ζήτησαν να στηρίξει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Ο κ. Bäte είπε επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες που να ενθαρρύνουν την ενεργή ιδιοκτησία μετοχών, π.χ. μέσω της επιβολής περιορισμών στην ψήφο δι’ αντιπροσώπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*