Κι αν σπάσει το σκοινί;

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους, και ειδικά με τη Γερμανία, μόλις λίγες μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε και από τη «μετωπική» στην Αθήνα Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ.

H συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους ή περί διάσκεψης για το χρέος δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα, όπως δηλώνουν οι δανειστές, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η διάσκεψη για το χρέος λέγεται Eurogroup και ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται την Τρόικα και ότι δεν θα δεχθεί να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους. Και οι δύο πλευρές «τεντώνουν το σχοινί» και το ερώτημα είναι αν θα το σπάσουν ή κάποιος από τους δύο θα κάνει πίσω.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της Τρόικας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Όμως, η άρνηση της παράτασης του προγράμματος θα σημάνει τη λήξη της οικονομικής ασφάλειας πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια και η κρίση μπορεί να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στο να μένουν εκτός του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας και η κυβέρνηση μπορεί να μείνει χωρίς πηγή χρηματοδότησης, αφού απέρριψε τη βοήθεια της ΕΕ, τη στιγμή που παραμένει ακόμα εκτός των διεθνών αγορών.

Τα πρώτα οικονομικά τεστ των τολμηρών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα είναι μπροστά, καθώς είναι ακόμη αδιευκρίνιστο το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος στο θέμα του χρέους.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να καταλήξει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, συναντώντας την αντίδραση της Γερμανίας, η οποία τάσσεται σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία, οι συνέπειες για τους απλούς Έλληνες θα είναι σοβαρές.

Επίσης, το CNBC επισημαίνει ότι πολλοί στο χρηματιστήριο ελπίζουν πως η σκληρή ρητορική του Αλ. Τσίπρα στον δρόμο προς την εξουσία θα αλλάξει λόγω της πραγματικότητας.

Μια τυπική άποψη έρχεται από τους αναλυτές της Rabobank, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «όποιο πολιτικό κεφάλαιο ελπίζει να κερδίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση μιας αυστηρής γραμμής, θα εξανεμιστεί εάν αυτή η στάση του οδηγήσει σε μια έξοδο της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βρίσκεται στο μυαλό όλων στην Αθήνα σήμερα, ανεξαρτήτως πόσο πιεσμένη αισθάνεται η νέα κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*