Χρήστος Κώνστας

Τι πραγματικά συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Σολτς

Εντελώς αντίθετα με το κλίμα ανοχής στην κυβερνητική παροχολογία που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες -κυρίως εξαιτίας του ιταλικού παγόβουνου και του σεισμού Brexit που συγκλονίζει τη γραφειοκρατία της Κομισιόν- στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός συνάντησε μια πολύ πιο σκληρή αντιμετώπιση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς.

Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για να πάρει τη ρύθμιση χρέους, με τη δεκαετή μετάθεση των πληρωμών και τα άλλα ευνοϊκά μέτρα για το χρέος, έχει υπογράψει «ρήτρες» ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα αναστραφεί χωρίς την έγκριση των τεσσάρων δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) που θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμη κι αν «περάσει» από την Κομισιόν η μη περικοπή των συντάξεων -λόγω της δέσμευσης ότι έχει διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ- το Eurogroup δεν θα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ (πρόκειται για τα λεγόμενα ΑNFA’s και SMP’s).

Ενδεχόμενη άρνηση του Eurogroup να εκταμιεύσει τα κέρδη των ομολόγων, σε συνδυασμό με αρνητική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και μια ακόμη επικριτική Πρώτη Εκθεση Συμμόρφωσης στα πλαίσια της μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύει η Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου, θα δημιουργήσουν εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο της προς τις αγορές.

Χωρίς περιστροφές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να συνδέσει το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων με την ανάγκη υλοποίησης όλων των υπόλοιπων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της Ενέργειας, διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγική δομή της οικονομίας και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*