back to top
28.8 C
Athens
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025

Τα κέρδη της Pfizer από την πώληση του εμβολίου

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer περιμένει μέσα στο 2021 έσοδα περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNΤech. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκάλυψε τις προβλέψεις της για το όφελός της από τις πωλήσεις του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν απέκλεισε ότι τα έσοδά της θα είναι τελικά μεγαλύτερα, εάν καταφέρει να κλείσει και άλλα συμβόλαια. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 η Pfizer είχε ήδη έσοδα 154 εκατ. δολαρίων από το εμβόλιο της Covid-19.

Η πρόβλεψη για το περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των εσόδων των εμβολίων της κινείται μεταξύ του 20% και 30% και σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη της (προ φόρων) από τα εμβόλια μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με τους «Financial Times». Το περιθώριο κέρδους μπορεί να αυξηθεί μετά τη λήξη της πανδημίας, εφόσον η τιμή του εμβολίου αυξηθεί και το κόστος του πέσει. Τόσο τα κόστη, όσο και τα κέρδη μοιράζονται 50-50 μεταξύ Pfizer και BioNTech.

- Advertisement -

Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ‘Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι «είναι ένα ολοένα πιο πιθανό σενάριο» πως οι άνθρωποι θα χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου ή εμβόλια με διαφορετική σύνθεση έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, κάτι που θα δημιουργήσει μια «διαρκή» ροή εσόδων για την εταιρεία. «Αν επρόκειτο για μια ανοιχτή αγορά, που σημαίνει ότι οι γιατροί και οι πολίτες θα είχαν την ικανότητα να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν, νιώθω πολύ βέβαιος ότι θα είχαμε το μερίδιο του λέοντος στην αγορά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε επίσης ότι η Pfizer -της οποίας το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 95% στις δοκιμές του- αύξησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στα δικά τους εμβόλια, αλλά και του τρόπου που το τελευταίο «αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη», μεταξύ άλλων λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες δεν προτίθενται να το χορηγήσουν σε άτομα άνω των 65 ετών.

- Advertisement -

Οι μετοχές της Pfizer διαπραγματεύονται πάντως στο χρηματιστήριο στα επίπεδα περίπου που βρίσκονταν προ πανδημίας και μάλιστα στην αρχή αυτής της εβδομάδας κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά με απώλειες περίπου 3%. Ο Μπουρλά σχολίασε πως η μετοχή της εταιρείας δεν λαμβάνει τη δέουσα «πίστωση» για τις επιχειρηματικές προοπτικές της Pfizer και του εμβολίου της.

Η εταιρεία εκτιμά για το 2021 συνολικά έσοδα από όλες τις δραστηριότητες της μεταξύ 59,4 και 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεπώς τα προσδοκώμενα έσοδα από τα εμβόλια Covid-19 της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εμφανίζονται να έχουν διαφορετική οικονομική στρατηγική απέναντι στα εμβόλια Covid-19. Οι AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι δεν αποσκοπούν στα κέρδη εν μέσω της πανδημίας, ενώ οι Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ένα κερδοφόρο μοντέλο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Pfizer/BioNTech τιμολογεί περίπου 19 δολάρια ανά δόση, η Moderna περίπου 25 δολάρια τη δόση που πουλάει στην αμερικανική κυβέρνηση και 32 έως 37 δολάρια για τις μικρότερες παραγγελίες, η Οξφόρδη/AstraZeneca 3 έως 4 δολάρια ανά δόση και το -μη εγκεκριμένο ακόμη- εμβόλιο της Johnson & Johnson θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια η δόση (αλλά είναι το μοναδικό μονοδοσικό).

H Pfizer έκανε γνωστό ότι έως τώρα έχει τροφοδοτήσει τις χώρες με περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 29 εκατομμύρια πήγαν στις ΗΠΑ. Σχεδιάζει μάλιστα να ολοκληρώσει την συμφωνημένη παραγγελία των 200 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ δύο μήνες νωρίτερα από το αρχικό πρόγραμμα, έως το τέλος Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Μόσιαλος: Καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έγκριση της ΕΕ για το νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

To «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου σε ενήλικες.

FDA: Έγκριση αίτησης για το ερευνητικό εμβόλιο κατά του καρκίνου της Everest

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την αίτηση χορήγησης νέου ερευνητικού φαρμάκου (IND) για το εμβόλιο

Εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Όμιλο Talanx: Στα 1,58 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Με βάση τα ενοποιημένα μη ελεγμένα στοιχεία του, ο όμιλος Talanx, η μητρική εταιρεία της Hannover Re, αναμένει καθαρά κέρδη του ομίλου ύψους 1,58 δισεκατομμυρίων ευρώ

Αίτηση των Pfizer και BioNTech στον FDA για το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Αίτηση κατέθεσαν η Pfizer και η BioNTech στον FDA για έγκριση επείγουσας χρήσης του επικαιροποιημένου εμβολίου στις υποπαραλλαγές BA.4/BA.5.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασθενείς με καρδιοπάθεια ζητούν πρόσβαση στη συσκευή INR – Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου

Σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη χορήγηση της συσκευής INR και των αναλωσίμων της καταγγέλλει ο Σύνδεσμος

«30 ώρες αβοήθητος στα επείγοντα»: Καταγγελία κόρης ασθενή στον Ευαγγελισμό για τις συνθήκες περίθαλψης

Η επιστολή περιγράφει με λεπτομέρειες την πολύωρη ταλαιπωρία του πατέρα της καταγγέλουσας και την απουσία βασικών υπηρεσιών περίθαλψης

Αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τα διπλώματα οδήγησης ηλικιωμένων

Ο ΙΣΘ υπερασπίζεται τη νομιμότητα των διαδικασιών και το κύρος των ιδιωτών ιατρών, ενώ προειδοποιεί για νομικές συνέπειες

Finddoctors.gov.gr: Ο Γεωργιάδης παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πύλη για δωρεάν ιατρικά ραντεβού

Η πρωτοβουλία ενισχύει την προσβασιμότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ωστόσο η ενημέρωση του κοινού, κατά τον Ά. Σκέρτσο, παραμένει περιορισμένη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασθενείς με καρδιοπάθεια ζητούν πρόσβαση στη συσκευή INR – Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου

Σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη χορήγηση της συσκευής INR και των αναλωσίμων της καταγγέλλει ο Σύνδεσμος

«30 ώρες αβοήθητος στα επείγοντα»: Καταγγελία κόρης ασθενή στον Ευαγγελισμό για τις συνθήκες περίθαλψης

Η επιστολή περιγράφει με λεπτομέρειες την πολύωρη ταλαιπωρία του πατέρα της καταγγέλουσας και την απουσία βασικών υπηρεσιών περίθαλψης

Νέοι ορίζοντες από σήμερα για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Τα αποτελέσματα και οι επόμενοι στόχοι που ανακοινώθηκαν στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

ΤτΕ: Στα 21,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το β΄ τρίμηνο

Oι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 177 εκατ. ευρώ, στα 15.732 εκατ. ευρώ, έναντι 15.555 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική ενισχύει τις υπηρεσίες ταξιδιωτικής κάλυψης

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ατυχήματα, απώλεια αποσκευών και καθυστερήσεις, ενώ έμφαση δίνεται στην αστική ευθύνη των ταξιδιωτών