back to top
31.7 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Συνέντευξη με την Cr. Mihai, Επικεφαλής Εποπτικών Κανονισμών & Διεθνών Υποθέσεων στην Insurance Europe

Για το Solvency II και τα επόμενα βήματα με στόχο να αποκατασταθούν τα εμπόδια στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη μιλά σε συνέντευξη της στο Insuranceworld.gr η Cristina Mihai, Επικεφαλής Εποπτικών Κανονισμών & Διεθνών Υποθέσεων στην Insurance Europe. H Insurance Europe καλεί την Κομισιόν να κινηθεί άμεσα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

 

- Advertisement -

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

 

- Advertisement -
  • Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το Solvency II. Τι να περιμένει ο κλάδος;

Το Solvency ΙΙ – το εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τoν κλάδο μας – είναι το πιο εξελιγμένο στον κόσμο. Οι ασφαλιστές της Ευρώπης εκτιμούν πραγματικά τα υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης, τη διαχείριση κινδύνων, την υποβολή εκθέσεων και την προστασία των καταναλωτών που παρέχει το πλαίσιο αυτό. Ωστόσο, όπως και με κάθε μεγάλο νομοθετικό έργο, έχει  πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

  • Ποια είναι τα θέματα αυτά;

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα των ασφαλιστών να παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Καθώς οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι σαφώς σημαντικό να κατοχυρωθεί, το δικαίωμα αυτό. Ο ισχύων κανονισμός για το Solvency II σε συνδυασμό με το σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έχει ωθήσει τους ασφαλιστές να μην προσφέρουν μακροπρόθεσμα εγγυημένα προϊόντα τα οποία συχνά υποστηρίζονται από μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

 

  • Πιο συγκεκριμένα;

Οι ασφαλιστές συνήθως πληρώνουν τις αξιώσεις και τα οφέλη των ασφαλισμένων για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες στο μέλλον. Ωστόσο, προς το παρόν, το Solvency II δεν αναγνωρίζει τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα του ασφαλιστικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Αντιθέτως, το Solvency II υποθέτει ότι ο χρονικός ορίζοντας των περισσότερων ασφαλιστών για την πληρωμή των απαιτήσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι βραχυπρόθεσμος. Αυτή είναι εσφαλμένη παραδοχή και σημαίνει ότι το Solvency II συχνά μετράει,  λάθος τους κινδύνους και με λάθος τρόπο, γεγονός που οδηγεί  στην υπερβολή των αποτιμήσεων των υποχρεώσεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων σε σχέση με τους πραγματικούς  μακροπρόθεσμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές. Αυτό δημιουργεί άσκοπα εμπόδια στην παροχή των μακροπρόθεσμων ασφαλιστικών προϊόντων και περιορίζει την ικανότητα των ασφαλισμένων να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ακριβώς σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

  • Υπάρχει πρόβλεψη για βελτιώσεις;

Ευτυχώς, όταν δημιουργήθηκε το Solvency ΙΙ, αναγνωρίστηκε ότι κάθε νέα ρύθμιση τόσο μεγάλη όσο και φιλόδοξη, όπως το Solvency ΙΙ μπορεί να χρειαστεί να βελτιωθεί για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι του κανονισμού καθώς, και ένα βέλτιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, προβλέπονται δύο αναθεωρήσεις στον κανονισμό:  η επανεξέταση του 2018 που επικεντρώθηκε στα μέτρα εφαρμογής στις κατ ‘εξουσιοδότηση πράξεις και η επανεξέταση του 2020, η οποία αποτελεί μια πιο περιεκτική αναθεώρηση και επιτρέπει αλλαγές στην οδηγία Solvency II, η οποία διέπει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι κανόνες.

 

  • Σε τι στάδιο βρίσκονται αυτά;

Η επανεξέταση του 2018 βρίσκεται στα τελικά στάδια της και η Κομισιόν δημοσίευσε τα σχέδια τροπολογιών της τον Οκτώβριο του 2018, με τις τελικές τροποποιήσεις που πρόκειται να δημοσιευθούν άμεσα.

Το σχέδιο κειμένου περιελάμβανε έναν ευπρόσδεκτο αριθμό βελτιώσεων σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των απλουστεύσεων και των βελτιώσεων. Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι από τις προτάσεις της Κομισιόν σε ορισμένους βασικούς τομείς και ζητήσαμε τις ακόλουθες τέσσερις βασικές βελτιώσεις στο σχέδιο κειμένου, οι δύο πρώτες από τις οποίες μειώνουν τα εμπόδια στις μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις:

  • Μείωση του κόστους της βαθμονόμησης του κεφαλαίου, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο για τον υπολογισμό του περιθωρίου κινδύνου.
  • Καθορισμός κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το 22% βαθμονόμησης για μακροπρόθεσμα ίδια κεφάλαια.
  • Βελτίωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού για την προσαρμογή μεταβλητότητας
  • Διαγραφή των αυθαιρέτων ορίων που εισάγονται στον κανονισμό που διέπει τον υπολογισμό του κεφαλαίου απορρόφησης ζημιών από αναβαλλόμενους φόρους (LAC DT).

 

  • Και από εδώ και πέρα;

Η Insurance Europe συνεπώς εγκαλεί την Κομισιόν να σπεύσει ταχέως για να τροποποιήσει την πρότασή της έτσι ώστε η επανεξέταση του 2018 να έχει θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις. Θα απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στην αναθεώρηση του 2020, αλλά ο κλάδος υποστηρίζει τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν τώρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»

Εγκύκλιος ΕΑΕΕ για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων τιτλοποιήσεων

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, επισημαίνει η ΕΑΕΕ, έχει σχεδόν ανύπαρκτες τοποθετήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία

ORSA: Πρόοδο στην ενσωμάτωση κλιματικών κινδύνων διαπιστώνει η EIOPA

Ποιες προκλήσεις εντοπίζει η EIOPA στις πρακτικές των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των εθνικών εποπτικών αρχών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Δ. Λύχρου στην κάμερα του I.W.: «Περισσότερη συνεργασία χρειάζεται σε διαμεσολάβηση-ΜμΕ, καλύτερη ενημέρωση στο bancassurance»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

Μικρομεσαίοι αλλά σημαντικοί

Διαχρονικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το Εμπόριο ήταν η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή