Καταστροφικό μείγμα για ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλισμένους, επιστήμονες, ελευθεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους συνιστά το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα, όπως διαπιστώθηκε κατά την ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για το θέμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 25%, την ώρα που οι ασφαλιστικές εισφορές τετραπλασιάζονται και «αφαιρείται» το 60% του καθαρού εισοδήματος.
«Θηλιά στο λαιμό των ασφαλισμένων βάζει το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξοντώνει ελευθεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους, απειλεί τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών», τονίζει ο ΙΣΑ.
Το νέο σύστημα εκτιμάται πως οδηγεί στην εξόντωση τον επιστήμονα-ελευθεροεπαγγελματία και τη μικρομεσαία επιχείρηση, ενισχύει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, και οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και σε κλείσιμο των βιβλίων πολλές χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
«Πρόκειται για διπλασιασμό, μέχρι και τετραπλασιασμό των εισφορών, ενώ υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές συντάξεις. Δηλαδή θα πληρώνουμε πολλά και θα πάρουμε λίγα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μπούρλος, δικηγόρος-εκδότης περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» .
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για λαίλαπα μέτρων, «τα οποία απειλούν τη βιωσιμότητα των ιατρείων και οδηγούν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας στην επαγγελματική εξαθλίωση».
«Πρόκειται για ένα νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα άδικο και κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή, χωρίς κανέναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους και τους οδηγεί στην ξενιτιά, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα απειλεί τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές», προσέθεσε.
«Από τον Αύγουστο του 2.015 μέχρι σήμερα έχουμε πέντε ασφαλιστικούς νόμους, που ο κάθε μεταγενέστερος τροποποιεί τον προηγούμενο, προκαλώντας αγωνία και ανασφάλεια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Με τον νέο νόμο έχουμε μείωση των συντάξεων που κατατέθηκαν μετά τις 12 Μαΐου κατά 25%. Πρόκειται για ουσιαστικό σφαγιασμό των νέων συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος, τ τ. δικηγόρος, πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
«Τα νέα μέτρα έχουν στόχο κάθε ιατρό και κάθε επιστήμονα, αφού το ποσοστό της άμεσης φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς αγγίζει και ξεπερνάει το 60% του καθαρού εισοδήματος, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει δήμευση της περιουσίας των ασφαλισμένων», δήλωσε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μπαρμπούρης, φοροτεχνικός σύμβουλος ΙΣΑ.
Αντίδραση μπορεί να υπάρξει μέσω της δικαστικής οδού. «Υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα και ένδικα μέσα που αναγνωρίζει η έννομη τάξη και μπορούν να εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τόσο των εν ενεργεία ασφαλισμένων όσο και των συνταξιούχων σχετικά με τις περικοπές και την εξωπραγματική επιβολή των νέων εισφορών. Οι μεν επαγγελματικές Ενώσεις μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τις κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ για τις ατομικές πράξεις επιβολής εισφορών ή περικοπών των συντάξεων θα πρέπει να προσφύγουν οι θιγόμενοι», τόνισε ο Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, καθηγητής διοικητικού δικαίου.