Το δίλημμα των ασφαλιστικών με την τεχνολογία, το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Της Ελενας Ερμείδου

Οι ασφαλιστικές θέλουν να υπερέχουν στην ακρίβεια των αναλύσεων τους για τον κίνδυνο, στις εκδόσεις νέων προϊόντων, στην εξυπηρέτηση των πελατών τους. Επιζητούν να εκδίδουν ακριβείς πραγματογνωμοσύνες για να αποζημιώνουν σωστά, περιορίζοντας τις πιθανότητες μίας ασφαλιστικής απάτης.

Το παρελθόν

Η τεχνολογία είναι το μέσο για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η σωστή χρήση της βοηθά τις ασφαλιστικές να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, να βγάλουν νέα προϊόντα να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους των νέων επιχειρήσεων. Τεχνητή Νοημοσύνη, (IoT), Big Data, κτλ υπόσχονται πολλά.

Ενώ, αναγνωρίζουν τα οφέλη της τεχνολογίας, υπήρξαν μεγάλα κενά και μεγάλη απόσταση στο τι ανακοίνωναν και τι έκαναν, οι ασφαλιστικές.  Αναβαθμίσεις των συστημάτων υπήρξαν, ωστόσο δεν ήταν ποτέ ριζικές. Ένας πολύ σοβαρός λόγος ήταν το κόστος και η απόσβεση των επενδύσεων. Την καθυστέρηση  μπορούμε να την αποδώσουμε και στον συντηρητικό τους χαρακτήρα, στο φόβο μήπως γίνουν λάθη τα οποία θα έπαιρναν την μορφή ντόμινο.  Πάντως το ότι ξεκίνησαν να κάνουν κάποια βήματα και να συνάπτουν συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αλλά και insurtech ήταν ένα βήμα υπολογίσιμο.

Το παρόν

Και ερχόμαστε στην εποχή του κορωνοϊού, όπου  κλήθηκαν οι ασφαλιστικές να στραφούν απότομα προς την χρήση της νέας τεχνολογίας για να διατηρήσουν τις ισορροπίες τους , να διατηρήσουν την παραγωγή τους όσο αυτό γίνονταν, να μπορούν να αποζημιώνουν και να επικοινωνούν με τους πελάτες τους.

Σήμερα στην μετά κορωνοϊο εποχή οι ασφαλιστικές καλούνται να κάνουν πολύ σοβαρές κινήσεις και να αρχίσουν να συναλλάσσονται με εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο το τοπίο αλλάζει και για τις εταιρείες τεχνολογίας. Τα δεδομένα δεν είναι γνώριμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μελέτη που δημοσίευσε χτες γράφει ότι η παρουσία του  Covid19 ενίσχυσε τις αγοραίες αξίες των κορυφαίων εταιρειών που βρίσκονται στο τιμόνι της οικονομίας. Το αποτέλεσμα αυτό ενδεχομένως να φρενάρει την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Το ΔΝΤ εστιάζει στον κλάδο τεχνολογίας, φωτογραφίζοντας τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων αυτών γράφει στην ανάλυση του επιβάλλει υψηλό ποσοστό κέρδους αρκετά πάνω από την αξία του εμπορεύματος που πωλούν.  Η πτώση στον ανταγωνισμό αναφέρει το ΔΝΤ οδήγησε σε συγκέντρωση εσόδων στα χέρια των τεσσάρων μεγάλων παικτών στην αγορά.  Αυτό εν μέρει οφείλεται σε φαινόμενα χρεοκοπιών στον κλάδο της τεχνολογίας.

Και εδώ φτάσαμε να μιλάμε, και έχουμε να κάνουμε με μονοπωλιακές έως ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αξιζει να σημειωθεί ότι η αγοραία αξία των πέντε τεχνολογικών τιτάνων στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια υποδεικνύοντας ότι οι πωλήσεις τους θα διπλασιαστούν στην επόμενη δεκαετία.

Το μέλλον

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης και η τιμολόγηση βασισμένη σε μοντέλα δεδομένων σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο πληρωμών δημιουργούν συνθήκες συγκέντρωσης της αγοράς, εγείροντας προβλήματα στις ρυθμιστικές και κανονιστικές Αρχές, διατυπώνει το ΔΝΤ.

Οι ρυθμιστικές Αρχές, εξηγεί ζητούν να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από μία πλατφόρμα, διευκρινίζοντας ότι οι πλατφόρμες σημαντικής ισχύος μπορούν να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, βλάπτοντας, ξεκάθαρα τους χρήστες σε περισσότερες από μία πτυχές της αγοράς, αλλά και τις προσπάθειες για καινοτομία. Ένας  επίσης σοβαρός παράγοντας που οδήγησε σε συγκέντρωση την αγορά τεχνολογίας ήταν οι συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων. Προσοχή λοιπόν στην ‘λαθροθηρία’ όπως ονομάζει το ΔΝΤ.

Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις ασφαλιστικές οι οποίες στρέφονται προς την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες έχουν σπεύσει και έχουν συνάψει σχέσεις ήδη με τους νέους οικονομικούς ηγέτες. Πώς θα είναι αυτές οι σχέσεις, πως θα επιδράσουν στις ασφαλιστικές που βαδίζουν μόνες τους;

To Economist πριν δύο εβδομάδες έγραφε σε κεντρικό του άρθρο ότι ο κλάδος της τεχνολογίας εισέρχεται σε συνθήκες ολιγοπωλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*