Πόσο ασφαλισμένες είναι οι επιχειρήσεις. Ερευνα Eurostat για Cyber

της Ελενας Ερμείδου

Σαρώνουν τα περιστατικά cyber κινδύνων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης του ποσοστύ τηλεργασίας, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων ιδιαίτερα από τις μικομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις παραμένει ανασφάλιστο απέναντι στους κινδύνους της τεχνολογίας.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο IW.gr με αφορμή την έκδοση της έρευνας ότι “οι cyber κίνδυνοι και οι παραβιάσεις δεδομένων δεν αφορούν μόνο στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει περιστατικά παραβίασεων από την αύξηση της τηλεεργασίας σε πλατφόρμες αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί”. Οι ίδιοι τονίζουν ότι “οι διοικήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να δουν την πραγματικότα και όχι να χρησιμοποιούν το κλισέ δεν έχει συμβεί σε εμάς, ή δεν θα συμβεί γιατί τα επίπεδα ασφαλείας μας είναι πολύ υψηλά”. Προσθέτουν ότι αυτοί που αρνούται να  εξετάζουν τις περιπτώσεις είναι και αυτοί που δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο“.

Το 2019, σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η Eurostat, το 21% των επιχειρήσεων της ΕΕ με 10 ή περισσότερους εργαζόμενους ανέφεραν ότι έχουν ασφάλιση έναντι συμβάντων ασφάλειας στα συστήματα τεχνολογίας και επικοινωνίας Τα μερίδια ασφάλισης κυμαίνονται  από 20% για τις μικρές επιχειρήσεις, 28% για τις μεσαίες επιχειρήσεις έως 35% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

 

Τα διαφορετικά ποσοστά ασφάλισης ερμηνεύονται από το γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις  έχουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από προβλήματα που προκύπτουν από περιστατικά ασφάλειας στα δίκτυα επικοινωνίας και τεχνολογίας.

Το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο μερίδιο στο σύνολο των επιχειρήσεων στην ασφάλιση τέτοιων περιστατικών σύμφωνα με την σημερινή έρευνα της Eurostat ήταν η Δανία με ποσοστό 56% όλων των επιχειρήσεων, ακολουθούν οι:  Ιρλανδία, Γαλλία, Σουηδία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών.

Αντίθετα, λιγότερο από το 5% των επιχειρήσεων βρέθηκε ασφαλισμένο έναντι τέτοιων περιστατικών ασφάλειας στη Βουλγαρία (3%), τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία (4%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*