Φυσικές Καταστροφές: Κάλεσμα Σαρρηγεωργίου για πράσινες επενδύσεις

Ανταπόκριση: Έλενα Ερμείδου

Εκθετική και όχι γραμμική είναι η εξέλιξη των φυσικών καταστροφών. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος γνωρίζοντας ότι η ασφαλιστική αγορά είναι βασικός συντελεστής στην αντιμετώπιση και μετριασμό των φυσικών καταστροφών έχει προτάσεις να υποβάλει προς την Πολιτεία, τόνισε η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα για την Κλιματική Αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ζήτησε από την Πολιτεία να θεσπίσει επενδυτικά κίνητρα για τον σχεδιασμό και την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αγορά και ασφαλιστικές εταιρείες βλέπουν τις φυσικές καταστροφές στους ισολογισμούς τους και από τις δυο πλευρές: Στο ενεργητικό (επενδύσεις) και στο παθητικό (αποζημιώσεις).

Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως ο Έλληνας είναι ανασφάλιστος επισημαίνοντας ότι η ασφαλιστική αγορά από το 1993 ως το 2018 κατέβαλε αποζημιώσεις 348 εκατ ευρώ για 24,000 ζημιές – πολύ μικρός αριθμός για το διάστημα αυτό, καθώς παραμένουμε υπασφαλισμένοι. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.

Η θεματολογία της ημερίδας εστιάζει διαδοχικά:

-στην κλιματική αλλαγή
-στις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις τους
-στο ρόλο και τις πρωτοβουλίες της ασφαλιστικής αγοράς για τις φυσικές
καταστροφές και ιδιαίτερα στην πρόταση για την κάλυψη κατοικιών από σεισμό

Στόχος της ημερίδας αυτής στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι και εξειδικευμένοι στο θέμα ομιλητές από την επιστημονική κοινότητα, αρμόδιους φορείς και την ασφαλιστική αγορά είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της και η συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ασφαλιστική αγορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*