ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 2 δις ευρώ μέχρι το 2012

Επενδύσεις που υπερβαίνουν το ποσό των δύο δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα ΕΛΠΕ μέσα στην επόμενη διετία. Το 1,4 δισ. ευρώ προορίζεται για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επέκταση των δραστηριοτήτων κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση του ομίλου στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου της Ελευσίνας θα δώσει τη δυνατότητα στα ΕΛΠΕ να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγωγών στην Τουρκία και γενικότερα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.    

Επίσης στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση των πρατηρίων του εξωτερικού στα 400 από 300 που είναι σήμερα ενώ οι συνέργιες από την BP αποφέρουν ήδη στον όμιλο 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Γενικά η προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους απέδωσε πέρυσι 54 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος αναμένονται πρόσθετες «οικονομίες» ύψους 50 εκατ. ευρώ.  

Για το θέμα των τιμών η διοίκηση της εταιρίας επισήμανε ότι το περιθώριο των διυλιστηρίων είναι 1 λεπτό το λίτρο. Η αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και κλείσιμο πρατηρίων που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και διακόπτεται ο εφοδιασμός τους.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή, από τα οποία 0,15 ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί σαν προμέρισμα και τα υπόλοιπα 0,30 θα καταβληθούν τον Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων η Γενική Συνέλευση επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις, με αυξημένη απαρτία του παρισταμένου στη Συνέλευση εταιρικού κεφαλαίου:

1. Eνέκρινε κατά πλειοψηφία (99,925% του παρισταμένου εταιρικού κεφαλαίου) τον απολογισμό διαχειρίσεως του Δ.Σ., χρήσεως 2009.

2. Ενέκρινε κατά πλειοψηφία (99,986% του παρισταμένου εταιρικού κεφαλαίου) τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και τις ενοποιημένες καταστάσεις του Ομίλου χρήσεως 2009 με τις σχετικές εκθέσεις, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

3. Ενέκρινε κατά πλειοψηφία (99,989% του παρισταμένου εταιρικού κεφαλαίου) τη διάθεση των κερδών και τη διανομή τακτικού μερίσματος 0,45 Ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένης της ήδη γενομένης, την 27.10.2009, διανομής προμερίσματος 0,15 Ευρώ ανά μετοχή (απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου 1139/11α/27.8.2009), το τελικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε 0,30 Ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, ως ημερομηνία αποκοπής του υπολοίπου προς διανομή μερίσματος όρισε την 5.7.2010, με τη διευκρίνιση ότι η ημέρα προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος (record date) θα είναι η 7.7.2010 και ότι ημερομηνία έναρξης καταβολής αυτού (μείον τις σύμφωνα με το νόμο φορολογικές επιβαρύνσεις), μέσω της Εθνικής Τράπεζας, θα είναι η 13.7.2010.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*