Στο προσκήνιο η ασφάλιση σκαφών από cyber risks – Η πιστοποίηση του METCT

Eνημέρωση προς τα μέλη της για το ζήτημα της ασφάλισης σκαφών από cyber risks παρέχει η ΕΑΕΕ με εγκύκλιό της με αφορμή επιστολή του “Maritime Education and Training Certification Team/ Innovation Development Division” που έλαβε.

Όπως αναφέρει η ΕΑΕΕ: Σας διαβιβάζουμε προς ενημέρωσή σας ηλεκτρονικό μήνυμα του “Maritime Education and Training Certification Team/ Innovation Development Division” (στο εξής METCT) με έδρα στο Τόκυο, Ιαπωνία, που εστάλη στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Θαλάσσιων Ασφαλίσεων (International Union of Marine Insurance, IUMI).

Το  METCT στην επιστολή του εν συντομία αναφέρεται στην ασφάλιση έναντι κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις (cyber risks) σκαφών και ειδικότερα στον όρο “Institute Cyber Attack Exclusion Clause”, γνωστό ως “Cl. 380” που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές προκειμένου να  εξαιρέσουν την κάλυψη από τέτοιους κινδύνους. Παρά την εξαίρεση, στην πράξη φαίνεται ότι αρκετά  συχνά κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες προβαίνουν στην κάλυψη των κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις.

Το METCT δίνει έμφαση στην σπουδαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας κάλυψης, αναφέρει μάλιστα ότι από τον Ιανουάριο του 2021 θα συμπεριληφθεί (ως προαπαιτούμενο) στον Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης για τη λειτουργία των πλοίων (ISM Code).

Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤCT εκδίδει πιστοποιητικό που βεβαιώνει την επάρκεια του σκάφους έναντι  των κινδύνων αυτών και ζητά από την ΕΑΕΕ να προωθήσει το μήνυμά του στις εταιρίες μέλη της με  σκοπό να ενημερωθούν για τη δράση του και ενδεχομένως να κάνουν χρήση του ανωτέρω πιστοποιητικού στις εργασίες τους.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή της ΕΑΕΕ:

356250_2019 – 217946 – Εγκύκλιοι

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*