Γ. Στουρνάρας, NPL SUMMIT 2018: Greece is not the elephant in the room

Το πρόσφατο σχέδιο της ΤτΕ για ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώνει ένα μοντέλο που δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό καθώς τυχόν νέες προτάσεις που θα συνδράμουν περαιτέρω στη  λύση αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι ευπρόσδεκτες. Αυτό διαμήνυσε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο του NPL SUMMIT 2018 σε κλειστό δείπνο που πραγματοποιήθηκε χθες σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για το ζήτημα των NPLs, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτέλεσμα ενώ όπως πρόσθεσε «η αίσθηση μου είναι ότι θα συγκλίνουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι ενδεικτικές άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις».

Πριν από την ύφεση τα κόκκινα δάνεια ήταν κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά η καταστρατήγηση του νομικού και θεσμικού πλαισίου καθώς και η εδραίωση της κουλτούρας των στρατηγικών κακοπληρωτών μας έφεραν μακριά από την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Το μεγάλο δημόσιο χρέος και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος και ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, παρουσιάζοντας τέσσερις άξονες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μιλώντας στο NPL Summit 2018: Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα & Κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση που δέχτηκε ο διοικητής της ΤτΕ αναφορικά με τους φορείς που θα συνδράμουν στο σχέδιο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος σε καμιά περίπτωση καθώς «στο σχέδιο μας δεν προβλέπεται state aid ενώ ο στόχος της ΤτΕ κινείται προς το δημόσιο συμφέρον και μόνο. Πρόκειται για μια inhouse solution, έχουμε μιλήσει με DGComp και είναι διατεθειμένη να συζητήσει ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σκέφτεται. Σίγουρα ταράξαμε τα νερά. Greece in not the elephant in the room anymore. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: «Προκλήσεις και Προοπτικές στον τομέα NPLs και NPEs»

NPL SUMMIT 2018: «Εξυγίανση επιχειρήσεων: Παραπάνω από αναδιάρθρωση οφειλών»

NPL SUMMIT 2018: «Θεσμικό πλαίσιο, παρούσα κατάσταση και μελλοντικά ζητούμενα»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*