Αllianz, logo, λογότυπο, σημαίες

Πρώτη εξολοκλήρου ξένη ασφαλιστική στην Κίνα η Allianz

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τρεις εβδομάδες αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε περαιτέρω άνοιγμα του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας σε ξένους, το Πεκίνο έδωσε μια πρώτη έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής του, δίνοντας άδεια στην Allianz να συστήσει την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία holding στην Κίνα που θα είναι εξ’ ολοκλήρου ξένης ιδιοκτησίας. Μέχρι πρότινος, οι ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην κινεζική αγορά δημιουργώντας κοινοπραξία με εγχώρια εταιρεία.  

Μετά την σχετική έγκριση της Εποπτικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κίνας (China Banking and Insurance Regulatory Commission-CBIRC) η Allianz έλαβε έγκριση για δημιουργία πλήρως ιδιόκτητης ασφαλιστικής holding, ονόματι Allianz (China) Insurance Holding. Αυτή θα έχει έδρα τη Σαγκάη, προβλέπεται να πάρει «σάρκα και οστά» εντός του 2019 και θα είναι «ισχυρά κεφαλαιοποιημένη», όπως ανακοίνωσε η Allianz.

Η Allianz  από το 1999 έχει παρουσία στην ασφαλιστική αγορά της Κίνας μέσω κοινοπραξίας με την Citic Trust Co (βραχίονα του κρατικού πολυσχιδούς κινεζικού ομίλου Citic), στην οποία ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει μερίδιο 51% και η Citic  Trust το υπόλοιπο 49%. Η Allianz απασχολεί περί τους 2.000 εργαζομένους στην Κίνα και προσφέρει κυρίως προϊόντα ασφαλειών ζωής δια της κοινοπραξίας. Από το 2003, ο όμιλος έχει συστήσει και άλλη μια θυγατρική με έδρα το Guangzhou, που εστιάζει στις γενικές ασφαλίσεις.

Οπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Baete –το συμβόλαιο του οποίου ειρήσθω εν παρόδω ανανεώθηκε πρόσφατα έως το 2024- η Allianz είναι περήφανη που γίνεται η πρώτη ξένη ασφαλιστική που ιδρύει εταιρεία holding στην Κίνα, εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο για την επέκτασή μας σε αυτή την στρατηγικής σημασίας αγορά».

Η Allianz εκτιμά ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της παγκο΄σμιας ασφαλιστικής αγοράς, με ετήσια αύξηση ασφαλίστρων της τάξης του 14% για την επόμενη δεκαετία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, δεν είναι σαφές πώς η δημιουργία της νέας holding θα επηρεάσει την μετοχική σύνθεση της υφιστάμενης κοινοπραξίας Allianz-Citic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*