Απομόχλευση: βραδεία και επίπονη

Επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν αναλυτές και επενδυτές:Πρώτον, η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει εκείνη των ΗΠΑ στην ανάκαμψη που (αναμένεται ότι) θα σημειώσει από το 2010, ή μήπως καθυστερήσει, αφού στην Ελλάδα η κρίση στην πραγματική οικονομία εκδηλώθηκε με περίπου ένα έτος καθυστέρηση;
Δεύτερον, πόσο επώδυνη θα είναι η διαδικασία του deleverage (απομόχλευσης) στην Ελλάδα; Επειδή μπορεί μεν οι τράπεζές μας να μην είχαν να αντιμετωπίσουν τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος στο εξωτερικό, η ελληνική οικονομία όμως έχει να αντιμετωπίσει και την απομόχλευση του ελληνικού δημοσίου.
Απομόχλευση στις τράπεζες σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες θα είναι φειδωλές στα νέα δάνεια και οι χορηγήσεις τους θα αυξάνονται με μικρότερο βαθμό απ’ ότι οι καταθέσεις τους. Άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ από τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες.
Απομόχλευση στο ελληνικό δημόσιο σημαίνει ότι κατά τα επόμενα χρόνια, θα αντλεί από φόρους και λοιπά έσοδα περισσότερα κεφάλαια απ’ ότι σήμερα, με αποτέλεσμα η ώθηση που δινόταν μέχρι σήμερα στην πραγματική οικονομία μέσα από τον κρατικό υπερδανεισμό, όχι μόνο θα σταματήσει, αλλά θα καταστεί αρνητική.
Έτσι, η κρίση στην Ελλάδα δεν θα αποτελέσει σύντομη παρένθεση, αλλά θα μας συνοδεύσει για καιρό. Η ανάκαμψη θα είναι βραδεία και κουραστική. Το 2010 οι εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν τα κέρδη του 2007. Αυτά, μάλλον θα κάνουν χρόνια να τα ξαναπιάσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*