Αλλαγές στα προγράμματα Υγείας από τις ασφαλιστικές για την τόνωση της παραγωγής

Η κρίση έδειξε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα των ασφαλειών Ζωής δύναται να διεκδικήσουν ανάπτυξη κυρίως μέσω των προγραμμάτων Υγείας. Προκειμένου λοιπόν να τονώσουν το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων τους, τους τελευταίους μήνες υλοποιούν μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των πελατών τους, που εν μέσω δυσμενών και για τους ίδιους συγκυριών, τους δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες, τις περισσότερες φορές οικονομικότερες, παροχές. 

Η νέα τάση που επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά υγείας είναι τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα υγείας. Η εξειδίκευση απευθύνεται είτε σε διαφοροποιημένα βαλάντια (φτηνά και πιο ακριβά προϊόντα) είτε σε διαφοροποιημένες ηλικίες (παιδιά- νέοι- μεσήλικες-ηλικιωμένοι).

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι ασφαλιστικές εταιρείες δρομολόγησαν:
 
  •   Την προώθηση νέων ασφαλιστικών προγραμμάτων τα οποία προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή του ασφαλισμένου στην κάλυψη των νοσηλίων (απαλλαγές σε αξία, ποσοστό ή συνδυασμό και των δύο), αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων με απεριόριστες καλύψεις. Οι αυξημένες απαλλαγές πρόκειται να εδραιωθούν ως πρακτική εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, μέσω των οποίων θα καθιερωθεί νομοθετικά ο συμπληρωματικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση των εργαζομένων. Το νέο καθεστώς βασίζεται στο γεγονός ότι η κύρια ασφάλιση προσφέρεται από το βασικό ταμείο του εργαζόμενου, οπότε οι ασφαλιστικές καλούνται να καλύψουν τη διαφορά για την πλήρη αποζημίωσή του σε περίπτωση νοσηλείας του σε ιδιωτική κλινική.
  •  Την προώθηση προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να προλαμβάνονται τα χειρότερα και για τους ασφαλισμένους σε ότι αφορά την υγεία τους και για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ότι αφορά τα ταμεία τους και τη ρευστότητά τους. Πρόκειται για προγράμματα που και παραγωγή εισφέρουν στις εταιρείες και το λειτουργικό τους κόστος περιορίζουν
  •  Συνέργιες μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως και διαγνωστικών κέντρων προκειμένου με πραγματικά οικονομικά – ετήσια προγράμματα οι ασφαλισμένοι να έχουν τη δυνατότητα διενέργειας μιας σειράς συγκεκριμένων εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι ανάλογες συμφωνίες συνάπτουν και τράπεζες για λογαριασμό των πελατών τους.
  •   Την επαναφορά του καθεστώτος των καρτών νοσηλείας, με τη διαφορά ότι όσοι ασφαλισμένοι νοσηλεύονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία με τα οποία η ασφαλιστική τους έχει κεντρική συμφωνία, δεν επιδεικνύουν κάρτες, όπως να το παρελθόν, απλά καλύπτονται σε άμεσο χρόνο μετά τον εντοπισμό τους στο σύστημα της ασφαλιστικής.
  •  Τη δημιουργία νέων προγραμμάτων ασφάλισης για ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων. Τα εν λόγω προγράμματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά (για καρδιοπάθειες), όμως τα επόμενα χρόνια οι ισχυροί του κλάδου και όσοι διαθέτουν την ανάλογη τεχνογνωσία αναμένεται να διευρύνουν το φάσμα τους εντάσσονται και ομάδες ασφαλισμένων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως ενδεχομένως ο διαβήτης ή ακόμη και ορισμένες ψυχικές ασθένειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*