Ευρώπη ΑΕΓΑ: Με αξιόπιστο, δυναμικό και ισχυρό brand name

Έχει καθιερωθεί ως ασφαλιστική «μπουτίκ». Ως μια εταιρεία που το μοναδικό της κριτήριο δεν είναι το μέγεθος, αλλά τα υγιή οικονομικά στοιχεία, που επί χρόνια αναπτύσσεται σε κερδοφόρα βάση, υπεραποθεματοποιημένη, με εξειδίκευση στους μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς κινδύνους, ως μια εταιρεία που… αποστρέφεται το αυτοκίνητο, ή που, εν πάση περιπτώσει, το ασφαλίζει αλλά με το σωστό τιμολόγιο, ώστε, πάνω απ΄ όλα, να διασφαλίζεται η φερεγγυότητά της 

Δεν είναι άλλη από την Ευρώπη ΑΕΓΑ που δημιουργήθηκε το 1993, όταν ο Νίκος Μακρόπουλος, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, βασικός μέτοχος και ουσιαστικά η… ψυχή της εταιρείας, την εξαγόρασε από γνωστό ασφαλιστικό όμιλο της Αγγλίας.

Το 1998 στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε με 30% η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, η Εθνική Ασφαλιστική.

Μπορεί όπως προαναφέρθηκε τα μεγέθη της Ευρώπη ΑΕΓΑ να μην είναι από τα μεγαλύτερα της αγοράς, ωστόσο η ίδια δεν έχει τίποτε να… ζηλέψει από μια ισχυρή, φερέγγυα και καλά οργανωμένη ασφαλιστική εταιρεία.

Πέρα από τα κέρδη, τους έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, την καλή οργανωτική δομή και το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της, η εταιρεία διαθέτει υγιή διάρθρωση χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι ο κλάδος Αυτοκινήτου συμμετέχει μόλις κατά 8% στο σύνολο της παραγωγής. 

Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός ισχυρών εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεγάλων τραπεζών και εν γένει χρηματοοικονομικών ομίλων, ενώ για τους χρόνους αποζημιώσεων ούτε λόγος να γίνεται. Η ανταπόκριση της εταιρείας είναι γρήγορη και δίκαιη.

Όσο για την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών, ένα flash back στην τελευταία δεκαετία, δίνει τις πραγματικές διαστάσεις της.

Η πορεία των οικονομικών μεγεθών

Έχει διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων με αποκορύφωμα το 2000 που έφθασε το 22%, τα ίδια κεφάλαιά της διατηρούνται σταθερά πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ, από το 1999 σχεδόν διπλασίασε την παραγωγή της, η οποία το 2007 υπερέβη τα 8,5 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση οι επενδύσεις της κυμαίνονται μεταξύ 7 και 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε αντίθεση με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες δεν στηρίζει την κερδοφορία της στις επενδύσεις, αλλά στην κύρια δραστηριότητά της – τις ασφαλίσεις.

Επίσης, οι εκκρεμείς ζημιές στον κλάδο αυτοκινήτου περιορίζονται μόλις στα 330.000 ευρώ, ενώ το 2008 κατέβαλε στον Κλάδο Πυρός, λόγω των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων του Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στον Κλάδο Τεχνικών Ασφαλίσεων, συνολικές αποζημιώσεις 8,3 εκατ. ευρώ – ποσό εξαιρετικά υψηλό, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καλύπτοντας απόλυτα τους πελάτες της, και, όπως προαναφέρθηκε, κάθε χρόνο ανελλιπώς παρουσιάζει θετικά αποτέλεσμα στον ισολογισμό της.

Το 2008 αποτέλεσε για την Ευρώπη ΑΕΓΑ χρονιά ανασύνταξης των δυνάμεών της. Έτσι η εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση του πελατολογίου της μειώνοντας περαιτέρω την παραγωγή στον κλάδο αυτοκινήτων και αποκλείοντας κάθε επισφαλή πελάτη, με αποτέλεσμα να περιορίσει την παραγωγή της στα 7,7 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ το 2007, όπως και τα κέρδη της στα 0,422 εκατ. ευρώ από1,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. 

Αυτό ωστόσο δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να καλύπτει αδιάλειπτα τους πελάτες της. Πρόσφατο παράδειγμα η καταβολή του 40% των 12 εκατ. ευρώ που αφορούσαν στη συμμετοχή της Ευρώπη ΑΕΓΑ στην κάλυψη της ζημιάς από την πτώση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης.

Φέτος, λοιπόν η εταιρεία έχει επανέλθει στους… παλιούς γνώριμους ρυθμούς της. Τα έσοδα από την ασφαλιστική δραστηριότητα αυξάνονται -παρά την κρίση- με 10%, ο στόχος για τα προ φόρων κέρδη διαμορφώνεται στα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος η Ευρώπη ΑΕΓΑ θα εξασφαλίσει υπεραπόθεμα για τους ασφαλισμένους της.

Κατά το Νίκο Μακρόπουλο, στρατηγική επιδίωξη της Ευρώπη ΑΕΓΑ είναι το κτίσιμο ενός πολύ αξιόπιστου, δυναμικού και ισχυρού brand name. Όσο για τα μεγέθη της εταιρείας, ο ίδιος πρεσβεύει τον κανόνα «Small is Beautiful», γι΄ αυτό εξάλλου και η εταιρεία συγκεντρώνει συνεχώς το ενδιαφέρον της αγοράς για στρατηγικές συνεργασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*