Το κόστος του χαρτοσήμου συνεχίζει να επιβαρύνει τα ασφάλιστρα

Για μια ακόμη φορά ένα σημαντικό τμήμα της ασφαλιστικής αγοράς επέδειξε ανωριμότητα στην εφαρμογή του νόμου. Μετά τα όσα φοβερά και τρομερά έχουν συμβεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, προστίθεται και το ζήτημα του χαρτοσήμου, που μπορεί να καταργήθηκε με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δεν ίσχυσε όμως κάτι ανάλογο και στην αγορά. 

Όπως καταμαρτυρούν ασφαλιστές, σήμερα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με το κόστος του χαρτοσήμου, εφαρμόζοντας «πλάγιες» (βλέπε παράνομες) πολιτικές. Αναφέρουν ως παράδειγμα γνωστή εταιρεία, από τις μεγαλύτερες του κλάδου, που μετέτρεψε το χαρτόσημο σε κάλυψη θανάτου, με ασφάλιστρο αντίστοιχο της αξίας του ανά συμβόλαιο. 

Άλλη πάλι εταιρεία απλά δεν επέστρεψε το χαρτόσημο για τους δύο πρώτους μήνες του έτους – οπότε ίσχυσε αναδρομικά η σχετική ρύθμιση, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εταιρειών που επέμειναν στο να χρεώνουν τους ασφαλισμένους τους με 2,4% επί του ασφαλίστρου. Τέλος, εντοπίσθηκε και περίπτωση ασφαλιστικής η οποία αποφάσισε ότι έχει την υποχρέωση να επιστρέψει στον ασφαλισμένο το χαρτόσημο εφόσον ως απόλυτη αξία υπερβαίνει τα 20 ευρώ ανά συμβόλαιο. 

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στην ασφαλιστική αγορά. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση από τον Επόπτη ή και το υπουργείο Ανάπτυξης – λόγω της αρμοδιότητας που εκ του νόμου έχει για την προστασία του καταναλωτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*