Ενιαίο μηχανισμό για την προστασία των ασφαλισμένων σχεδιάζει η Ε.Ε.

Τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού για την προστασία των ασφαλισμένων σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας και αδυναμίας να αποζημιώσουν τους ασφαλισμένους, μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων. 
Η πρόβλεψη σύστασης εγγυητικών ταμείων τόσο για τον κλάδο ζωής όσο και τους υπόλοιπους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την οικονομική κρίση, η οποία αν και δεν είχε ως συνέπεια την πτώχευση εταιρείας του ασφαλιστικού κλάδου, δημιούργησε αυξημένη αβεβαιότητα και προβληματισμό στον ευρωπαϊκό χώρο. 

Επιπλέον ανέδειξε το κενό που υπάρχει σε σχέση με τον τραπεζικό σύστημα, που διαθέτει ενιαίο σχεδόν πλαίσιο προστασίας και ελάχιστο όριο εγγυήσεων, που στη χώρα μας φθάνει τα 100.000 ευρώ. 

Η πτώχευση ασφαλιστικών εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου τα τελευταία 30 χρόνια έχει ανακληθεί η άδεια 50 περίπου ασφαλιστικών εταιρειών. 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Oxera, η χώρα με τις περισσότερες πτωχεύσεις είναι η Μεγάλη Βρετανία και τα μεγαλύτερα ποσά αποζημιώσεων έχει καταβάλει το αγγλικό εγγυητικό σχήμα, το Financial Services Compensation Scheme. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξαν 25 περίπου πτωχεύσεις τα τελευταία χρόνια και η μεγαλύτερη ήταν η εταιρεία Independent Insurance. 

Η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού υπαγορεύεται από το ανομοιογενές καθεστώς που ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέχρι σήμερα προσέκρουε στην αντίδραση μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο, που θεωρούσαν ότι, μια τέτοια πρωτοβουλία, θα επιβάρυνε αφενός το ασφαλιστικό προϊόν και αφετέρου θα οδηγούσε σε χαλαρότερη τήρηση των εποπτικών κανόνων. 

Σήμερα τα περισσότερα εθνικά εγγυητικά σχήματα, χρηματοδοτούνται μέσα από την επιβολή ενός ποσοστού που βαραίνει το ασφαλιστικό προϊόν, που κυμαίνεται από 1% έως 2%, ανάλογα με τη χώρα.

Σημειώνεται ότι ενιαία ταμεία που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας είτε του κλάδου ζωής είτε του κλάδου ζημιών, λειτουργούν μόνο σε ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Αγγλία, ενώ χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, διαθέτουν ξεχωριστά εγγυητικά σχήματα. Στη χώρα μας λειτουργεί το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο αποζημιώνει τους ασφαλισμένους του κλάδου αυτοκινήτου και συγκεκριμένα για την αστική ευθύνη, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους κλάδους των ασφαλίσεων ζημιών, ούτε φυσικά για τον κλάδο ζωής. 
Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται στη δημοσίευση μέχρι το τέλος του χρόνου Λευκής Βίβλου για τη δημιουργία μηχανισμών προστασίας ασφαλιζομένων, στην οποία θα παρουσιάζονται οι πιθανές επιλογές δημιουργίας τέτοιων μηχανισμών καθώς και μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για την ασφαλιστική αγορά.
Στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται πρόταση για δημιουργία ενιαίων ευρωπαϊκών ταμείων που θα καλύπτει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντικαθιστώντας τα εθνικά ταμεία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίζεται και διασυνοριακή κάλυψη των ασφαλισμένων, ενώ ανοιχτό είναι το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επεκταθεί και στον κλάδο των συντάξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*