Γιατί οι cyber ασφαλίσεις δεν “συγκινούν” τον Γουόρεν Μπάφετ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Και τις…cyber ασφαλίσεις συμπεριέλαβε στους χρησμούς του ο “Σοφός της Ομάχα” ή κατά κόσμον Γουόρεν Μπάφετ: Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway (που θεωρείται event διεθνούς εμβελείας για τους παράγοντες των αγορών), ο κ. Μπάφετ δήλωσε ότι κατά την άποψή του κανείς δεν κατανοεί επαρκώς τους cyber κινδύνους σήμερα, γι’ αυτό και η εταιρεία του δεν θα επιδιώξει να πρωτοπορήσει στις cyber ασφαλίσεις αν και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχει κάποια παρουσία στον κλάδο για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάφετ, το cyber αποτελεί ακόμα “αχαρτογράφητο έδαφος” και η κατάσταση “θα επιδεινωθεί, δεν θα χειροτερέψει”, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι προβλέπει μεγάλες καταστροφές από cyber επιθέσεις στο μέλλον. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτός ο κίνδυνος που δεν υπήρχε καν δέκα χρόνια πριν, τώρα αυξάνεται ραγδαία και με ραγδαίους ρυθμούς. “Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει κανείς ακριβώς τι κάνει όταν αναλαμβάνει cyber κινδύνους”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εάν κάποιος υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποιος “αναλογιστικός τρόπος” να προβλέψει πώς θα είναι η εμπειρία των cyber κινδύνων στο μέλλον ή να αξιολογήσει το χειρότερο σενάριο, απλώς κοροϊδεύει τον εαυτό του”, πρόσθεσε. Και κατέληξε ότι η Berkshire Hathaway κατανοεί σε βάθος κινδύνους όπως οι τυφώνες και οι σεισμοί, αλλά ο cyber κίνδυνος αποτελεί εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*