Ποιες μεσιτικές προτιμά και ποιες «αποφεύγει» ο Γουόρεν Μπάφετ 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενδιαφέροντα στοιχεία «έκρυβαν» τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Berkshire Hathaway, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Γουόρεν Μπάφετ, αναφορικά με τις τοποθετήσεις του σε μετοχές ασφαλιστικών ομίλων. Η Berkshire, λοιπόν, αγόρασε κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου πρόσθετες μετοχές του μεσιτικού κολοσσού Aon (ενώ ήταν ακόμα «ζωντανή» η απόπειρα εξαγοράς της Willis Tower Watson), ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη του στον όμιλο. Κατά την ίδια περίοδο, μείωσε την θέση του στον ανταγωνιστικό μεσιτικό όμιλο Marsh McLennan, επένδυση από την οποία έχει ήδη αποκομίσει σημαντικές αποδόσεις.

Το «στοίχημα» του Μπάφετ στον κλάδο μεσιτών ασφαλίσεων ευθυγραμμίζεται με την άποψη που είχαν διατυπώσει οι αναλυτές της Βerkshire περί ενός «υπερκύκλου» για τις μεσιτικές εταιρίες, που παρουσιάζουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης χάρη στον συνδυασμό αύξησης τιμών, ανάκαμψης της οικονομίας και της καλύτερης αντίληψης των κινδύνων από πλευράς των πελατών.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδειξαν ότι η  Berkshire Hathaway αγόρασε 300.000 επιπλέον μετοχές της Aon, με αποτέλεσμα το μερίδιο που κατέχει να έχει αυξηθεί κατά 7,3%. Η αξία του (με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της Aon την Τρίτη) ανέρχεται σε 1,2 δις. δολ. Δεν είναι σαφές πότε έγιναν οι αγορές των μετοχών, ωστόσο η Berkshire δεν μείωσε το ποσοστό της μετά την κατάρρευση της εξαγοράς της WTW από την Aon (ένα deal αξίας 30 δις. δολαρίων) που ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι θα κινούνταν νομικά κατά της συγχώνευσης για λόγους στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Μετά το «ναυάγιο», οι μετοχές της Aon ενισχύθηκαν κατά 9%, ενώ αυτές της Willis Tower Watson υποχώρησαν κατά 9,5%.

 Ο Μπάφετ αποκάλυψε ότι είχε τοποθετηθεί στην Aon τον Μάιο, όταν η Berkshire γνωστοποίησε ότι είχε «χτίσει» θέση ύψους 1 δις. δολ. στον όμιλο ( 2% του μετοχικού κεφαλαίου). 

Την ίδια στιγμή που αύξησε το μερίδιο στην Aon, η Berkshire μείωσε το μερίδιό της στην Marsh McLennan κατά 21%, πουλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο μετοχές. Στο πλαίσιο αυτό, το μερίδιο της εταιρείας του Μπάφετ στην Marsh διαμορφώθηκε στις 4,2 εκατ. μετοχές, που αποτιμώνται –με βάση τις τρέχουσες τιμές- στα 644 εκατ. δολάρια Οι μετοχές και των δυο μεσιτικών ομίλων έχουν δώσει ισχυρές αποδόσεις κατά το 2021, καθώς από την αρχή του έτους η μετοχή της Aon έχει ενισχυθεί κατά 37%  και αυτή της Marsh McLennan κατά 36%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*