30 χρόνια Επικουρικό Κεφαλαίο

Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων είναι ένας Οργανισμός (Ν.Π.Ι.Δ.) και μέλη του είναι όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Αυτοκινήτων.
Σκοπός του Ε.Κ. είναι να καταβάλει αποζημίωση σε παθόντες από τροχαία ατυχήματα όταν :
1.    Αυτός που υπέχει ευθύνη παραμένει άγνωστος. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης λόγω υλικών ζημιών, εκτός αν προκλήθηκαν συγχρόνως και σωματικές βλάβες που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον έχει επιληφθεί αστυνομική αρχή και η περίθαλψη αυτή διήρκησε τουλάχιστον για χρονικό διάστημα πέντε ημερών σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο.
2.    Το ατύχημα προήλθε από ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Εξαιρούνται της υποχρέωσης τα πρόσωπα που επιβιβάσθηκαν με τη θέληση τους στο όχημα που προκάλεσε τη ζημιά, εφόσον το Επικουρικό Κεφάλαιο αποδείξει ότι γνώριζαν ότι το όχημα δεν ήταν ασφαλισμένο.
3.    Το ατύχημα προήλθε από αυτοκίνητο οδηγούμενο από πρόσωπο που προκάλεσε από πρόθεση το ατύχημα.
4.    Ο ασφαλιστής πτώχευσε ή σε βάρος του εκτέλεση απέβη άκαρπη ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης ένεκα παραβάσεως νόμου.
5.    Το ατύχημα προήλθε από ορισμένους τύπων οχημάτων ή ορισμένα οχήματα με ειδική πινακίδα κυκλοφορίας και των οποίων η ευθύνη δεν είχε καλυφθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο αποζημίωσε ζημία που προκλήθηκε από όχημα ειδικού τύπου ή με ειδική πινακίδα κυκλοφορίας άλλου κράτους-μέλους, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του αντίστοιχου Επικουρικού Κεφαλαίου του τόπου συνήθους στάθμευσης του οχήματος.
Το Επικουρικό Κεφάλαιο έκλεισε πέρυσι τριάντα χρόνια ζωής, τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο ρόλος του έγινε ακόμα πιο σημαντικός καθώς ανακλήθηκαν οι άδειες αρκετών εταιριών.  

Η δράση του θα είχε φθάσει σε αδιέξοδα, αν δεν είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ορθολογικής λειτουργίας. Κατά την τελευταία τετραετία καταβλήθηκε μια μεγάλη και συνεχής προσπάθεια ώστε να τακτοποιηθούν χιλιάδες υποθέσεις που ήταν σε εκκρεμότητα και να μετεξελιχθεί το Επικουρικό με ραγδαίους ρυθμούς σε έναν ευέλικτο οργανισμό που εξυπηρετεί γρήγορα και σωστά τις ανάγκες των πολιτών που χρειάζεται να καταφύγουν σε αυτό. 

Ειδικά το 2008 υπήρξε ένα καθοριστικό έτος για τη λειτουργία του καθώς οι αλλαγές αυτές έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και με βάση το νέο πλαίσιο ο Οργανισμός βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Ο ρυθμός της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων, η ραστώνη των πάντοτε ανολοκλήρωτων εκκαθαρίσεων και η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στις αποζημιώσεις, είναι πλέον μακρινό παρελθόν. 

Το βασικό «κλειδί» που άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων ήταν η απόφαση να μην αφήνονται πλέον οι υποθέσεις να φθάσουν στο δικαστήριο, αλλά να επιδιώκεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όταν αυτός είναι εφικτός. Με αυτόν τον τρόπο οι δικαιούχοι πληρώνονται αμέσως και το Επικουρικό απαλλάσσεται από τις μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις  που προκαλούν μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες. Ίσως ακούγεται απλό, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο. Χρειάστηκε, ουσιαστικά, στη θέση ενός διεκπεραιωτικού ταμείου να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ασφαλιστικής εταιρίας. 

Οι εμπειρογνώμονες, η διαπραγμάτευση, η μηχανοργάνωση είναι κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν τα πρώτα βήματα. Τα πρώτα βήματα έγιναν και ακολούθησαν και άλλα. Το Επικουρικό εντάχθηκε στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού και έτσι ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων τακτοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο. Ο δικαιούχος αποζημιώθηκε από την εταιρία του και το Επικουρικό κατέβαλε σε αυτήν το τίμημα σύμφωνα με τους όρους του φιλικού διακανονισμού. 

Το ευτύχημα είναι ότι στην περίπτωση του Επικουρικού Κεφαλαίου οι εταιρίες-μέλη και οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, ανέπτυξαν πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και έτσι κατόρθωσαν να βελτιώνουν την εικόνα που έχουν οι συναλλασσόμενοι, τόσο για το Επικουρικό, όσο και γενικότερα για την ασφαλιστική αγορά. 

Η επιτυχία έχει και την οικονομική της διάσταση καθώς με αυτόν τον τρόπο το Επικουρικό αντεπεξήλθε σε πολύ δύσκολες συνθήκες ( με τις ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιριών με μεγάλο στόλο αυτοκινήτων) χωρίς να χρειαστεί η έκτακτη ενίσχυσή του ή η σύναψη νέου δανείου. 

Η αξιοποίηση των πόρων του Επικουρικού έγινε με ουσιαστικό τρόπο, καθώς πλέον έχει βαρύνοντα λόγο για τις εκκαθαρίσεις των εταιριών, πιέζει και ελέγχει τα έξοδα και τους χρόνους, βρίσκει λύσεις και έτσι ολοκληρώνονται οι εκκαθαρίσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Παράλληλα, τηρώντας τη σχετική νομοθεσία το Επικουρικό με τις ενέργειες του, φρόντισε να εκποιηθούν πολλά ακίνητα των υπό εκκαθάριση εταιριών που για χρόνια παρέμεναν στην διάθεσή του ανεκμετάλλευτα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια εκποιούνταν δύο ακίνητα ανά έτος κατά μέσο όρο, μέσα στο 2008 εκποιήθηκαν δεκαπέντε ακίνητα από τα οποία το Επικουρικό εισέπραξε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο γίνονται και οι επανεισπράξεις από ζημιές ανασφάλιστων οχημάτων. Παρά την κρίση ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 13% το 2008 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχώς ετήσια αύξηση πάνω από 10%.

Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές (και να σταθεί γερά στα πόδια του ένα σύστημα που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης), το Επικουρικό στηρίχθηκε κυρίως στους ανθρώπους του.
Η ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων.
Ο συνδυασμός έμπειρων στελεχών με νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση για ουσιαστική προσφορά αποτελεί ένα σπουδαίο «μείγμα» που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Οι άνθρωποι αυτοί υποστηρίχθηκαν με βελτιωμένη μηχανογράφηση, καλύτερες συνθήκες εργασίας στο νέο κτήριο που στεγάζει το Επικουρικό στην οδό Υπατίας 5, σειρά σεμιναρίων για την επικοινωνία, το management και τη διαπραγμάτευση, και έτσι έδωσαν και αυτοί με τη σειρά τους τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία του στόχου.
Το αύριο είναι κιόλας εδώ, στην πόρτα του Επικουρικού Κεφαλαίου! Το αύριο είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός στην περσινή Γενική Συνέλευση των μελών του πήρε την απόφαση να δράσει για πρώτη φορά και προληπτικά. Η μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για τα ανασφάλιστα οχήματα «τρέχει» ήδη σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της EOS, μιας εταιρίας με στόλο γύρω στα 200.000 οχήματα, δεν έφερε αυτή τη φορά απίστευτες ουρές στα γραφεία του Οργανισμού. Η πρόσθετη δουλειά γίνεται με τάξη, ηρεμία και σιγουριά. Όλα δείχνουν ότι το Επικουρικό δεν κατόρθωσε απλώς με την πορεία του τα τέσσερα τελευταία χρόνια, να ξεπεράσει κάποιες συγκυριακές δυσκολίες, αλλά πέτυχε να δημιουργήσει νέες, σύγχρονες δομές που θα επιτρέψουν τη διαχρονική ομαλή λειτουργία του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*