Παρέμβαση ΕΑΔΕ για το φορολογικό καθεστώς στην περίπτωση συνταξιοδότησης

Προς τoν Αθήνα, 22/04/2024
Τον Υφυπουργό Οικονομικών, Αρ. πρωτ. 360
κ. Χάρη Θεοχάρη

Κοινοπ.: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,  

Επανερχόμαστε στο θέμα της φορολογικής εκκρεμότητας των αποζημιώσεων μετά την συνταξιοδότηση, των Συναδέλφων μας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που μέχρι σήμερα δεν έχει ρυθμιστεί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Σωματείων μας αλλά και του ΕΕΑ.

Ως γνωστόν ο Νόμος 4583/18 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι :

Σε περίπτωση αποχώρησης του Ασφαλιστικού Πράκτορα ή του Συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, λόγω συνταξιοδότησης, η ασφαλιστική επιχείρηση του καταβάλει ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών, που αναλογεί στην παραγωγή του, εφόσον
αυτή διατηρείται στην Εταιρεία.

Μέχρι και σήμερα οι Εταιρείες πληρώνουν, όπου ήδη έχει εμφανιστεί περιστατικό, καταβάλλοντας τα ποσά που οφείλουν, ως προμήθειες, με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις προμήθειες.

Επειδή όμως οι αμοιβές αυτές πρέπει να καταγραφούν ως αποζημίωση και όχι ως εμπορική αμοιβή, θα πρέπει και η φορολογική τους αντιμετώπιση να είναι η ανάλογη και άρα να φορολογούνται ως αποζημίωση.

Παρακαλούμε και πάλι να αντιμετωπίσετε  το θέμα αυτό με την επιμέλεια που πάντοτε επιδεικνύετε για να λυθεί επιτέλους η εκκρεμότητα αυτή,  που δημιουργεί πρόβλημα στους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται.

Σας  ευχαριστούμε και αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΕΑΔΕ

Μιχάλης Τζωρτζωρής
Πρόεδρος

Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου
Γεν. Γραμματέας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*