Η οικονομική ύφεση εμποδίζει την Ευρώπη στους στόχους της Λισσαβόνας

Επιδείνωση της απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών προβλέπει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ανάπτυξης και Απασχόλησης για το 2009, βασιζόμενο στους Δείκτες Επιτυχίας στην Οικονομία της Γνώσης (The 2009 European Growth and Jobs Monitor: Indicators of Success in the Knowledge Economy) και τονίζει ότι η διεθνής κρίση ανακόπτει την πρόοδο της Ευρώπης αναφορικά με τους στόχους της Λισσαβόνας. 

Πρόκειται για την ετήσια έρευνα ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει και φέτος η Allianz SE σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Λισσαβόνας.

Ο Dr. Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE, αναφερόμενος στην πορεία της Ευρώπης σε μέσο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει ότι «τα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών της Ε.Ε., οι χαμηλές τιμές των αγαθών και η ελαστικότητα της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να συνδυαστούν ως παράγοντες ώστε να υπάρξει κάποια ανάκαμψη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2009» και υπογραμμίζει ότι «πολλές χώρες υπέστησαν ισχυρό πλήγμα λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά οι προοπτικές δεν είναι απολύτως απογοητευτικές. 

Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει πολλά καίρια πλεονεκτήματα, όπως καλό επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου, δεξιότητες στις τεχνολογίες αιχμής, ισχυρό κοινωνικό μοντέλο και σχετικά καλή διακυβέρνηση».

 Η Ελλάδα
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, η Ελλάδα βελτίωσε το 2008 κατά δύο θέσεις την εικόνα της σε ότι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας της και βρέθηκε δεύτερη στις 14 υπό εξέταση χώρες, από τέταρτη που ήταν ένα χρόνο πριν. 

Σε ότι αφορά το δείκτη Παραγωγής η Ελλάδα ήταν και παρέμεινε στην πρώτη θέση, στην απασχόληση βρέθηκε χαμηλά στην κατάταξη και συγκεκριμένα στην 11η θέση, όπως και σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, στον τομέα των επενδύσεων υποβαθμίσθηκε κατά δύο θέσεις και κατατάχθηκε 10η από 8η το 2007, και στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών -αν και χαμηλά στην κατάταξη- βελτίωσε κατά δύο βαθμίδες τη θέση της. 

Βρέθηκε στη 12η από τη 14η το 2007. Τέλος, το 2008 και για τις επιδόσεις της στο σύνολο των υπό εξέταση τομέων, η Ελλάδα βελτίωσε κατά μια βαθμίδα την εικόνα της σε σχέση με το 2007, καταλαμβάνοντας την 4η θέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*